Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Frio
Użytkownik
Posty: 5 Rejestracja: 14 paź 2009, o 14:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Post
autor: Frio » 15 paź 2009, o 14:59
Na podstawie definicji obliczyć podane pierwiastki:
a)
\(\displaystyle{ \sqrt[]{5-12i}}\)
b)
\(\displaystyle{ \sqrt[]{-11+60}i}\)
Nakahed90
Użytkownik
Posty: 9096 Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy
Post
autor: Nakahed90 » 15 paź 2009, o 19:03
Jaki masz problem w tym zadaniu?
Frio
Użytkownik
Posty: 5 Rejestracja: 14 paź 2009, o 14:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Post
autor: Frio » 16 paź 2009, o 00:43
generalnie, samo polecenie.. nie wiem do jakiej def. mam sie odniesc, bo profesor nic o tym nie powiedzial. Teoretycznie to liczby zespolone, wiec zapewne ktoras z definicji tego dzialu, ale niestety nie potrafie dopasowac.. :/...
Po prostu nie wiem jak to ugryzc..
Nakahed90
Użytkownik
Posty: 9096 Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy
Post
autor: Nakahed90 » 16 paź 2009, o 17:10
\(\displaystyle{ \sqrt{z}=(a+bi)}\)