Liczby zespolone a wyprowadzenie z układu równań

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
crotalus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 15 paź 2009, o 09:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce

Liczby zespolone a wyprowadzenie z układu równań

Post autor: crotalus »

Witam!!

Mam następujące zadanie:
5+12i =(\(\displaystyle{ x^{2}}\)-\(\displaystyle{ y^{2}}\))+2xyi z czego analogicznie robimy uklad rownan:

\(\displaystyle{ \begin{cases} x^2-y^2=5\\2xy=12\end{cases}}\)

i teraz bym prosił o naprowadzanie w jaki sposób mam rozwiazac ten uklad?

Z gory dziekuje, pozdrawiam
Awatar użytkownika
Gacuteek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1075
Rejestracja: 13 mar 2008, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 272 razy

Liczby zespolone a wyprowadzenie z układu równań

Post autor: Gacuteek »

Wyznaczasz z \(\displaystyle{ 2xy=12}\) np. \(\displaystyle{ y= \frac{6}{x}}\) i podstawiasz do górnego równania:) chyba zrozumiałe;)
crotalus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 15 paź 2009, o 09:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce

Liczby zespolone a wyprowadzenie z układu równań

Post autor: crotalus »

Gacuteek Twoj sposob, ktory napisales to sam juz to mialem obczajone, tyle, ze ja myslalem, ze jest jakis latwiejszy sposob na rozwiazanie tego ukladu rownan No nic trzeba liczyc "na piechote"..
ODPOWIEDZ