prosze o obliczenie i dokładne rozpisanie :
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{i}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{3+4i}}\)
l.zespolone pod pierwiastkiem
l.zespolone pod pierwiastkiem
\(\displaystyle{ w^{2}}\)=3+4i
czyli:
\(\displaystyle{ x^{2}}\)+2xiy+i\(\displaystyle{ y^{2}}\)=3+4i
\(\displaystyle{ i^{2}}\)=-1 , i=1
\(\displaystyle{ x^{2}}\)-\(\displaystyle{ y^{2}}\)+2xy=3+4
czyli
a=c
b=d
czyli
\(\displaystyle{ x^{2}}\)-\(\displaystyle{ y^{2}}\) =3
2xy=4
z tego równania rozwiązuję jedno:
y=\(\displaystyle{ \frac{2}{x}}\)
podstawiamy do pierwszego czyli:
\(\displaystyle{ x^{2}}\) - \(\displaystyle{ \frac{4}{x^{2}}}\)=3
\(\displaystyle{ x^{2}}\)=t
\(\displaystyle{ t}\) - \(\displaystyle{ \frac{4}{t}}\)=3 / *t
\(\displaystyle{ t^{2}}\)-3t-4=0
dalej obliczasz delte i wyszło \(\displaystyle{ x_{1}}\)=-1 ; \(\displaystyle{ y_{2}}\)=4
wracamy do x,y
1.\(\displaystyle{ x^{2}}\)=\(\displaystyle{ t_{1}}\)
\(\displaystyle{ x^{2}}\)=-1 - tu nie ma rozwiązania
2.\(\displaystyle{ x^{2}}\)=\(\displaystyle{ t_{2}}\)
\(\displaystyle{ x^{2}}\)=4
mamy
\(\displaystyle{ x_{1}}\)=2 ---- y=\(\displaystyle{ \frac{2}{x}}\)=1
\(\displaystyle{ x_{2}}\)=-2 -----y=\(\displaystyle{ \frac{2}{x}}\)=-1
odp.2 +i ; -2-i
może ktos sprawdzić bo sam jestem ciekaw czy dobrze rozwiązałem??????
czyli:
\(\displaystyle{ x^{2}}\)+2xiy+i\(\displaystyle{ y^{2}}\)=3+4i
\(\displaystyle{ i^{2}}\)=-1 , i=1
\(\displaystyle{ x^{2}}\)-\(\displaystyle{ y^{2}}\)+2xy=3+4
czyli
a=c
b=d
czyli
\(\displaystyle{ x^{2}}\)-\(\displaystyle{ y^{2}}\) =3
2xy=4
z tego równania rozwiązuję jedno:
y=\(\displaystyle{ \frac{2}{x}}\)
podstawiamy do pierwszego czyli:
\(\displaystyle{ x^{2}}\) - \(\displaystyle{ \frac{4}{x^{2}}}\)=3
\(\displaystyle{ x^{2}}\)=t
\(\displaystyle{ t}\) - \(\displaystyle{ \frac{4}{t}}\)=3 / *t
\(\displaystyle{ t^{2}}\)-3t-4=0
dalej obliczasz delte i wyszło \(\displaystyle{ x_{1}}\)=-1 ; \(\displaystyle{ y_{2}}\)=4
wracamy do x,y
1.\(\displaystyle{ x^{2}}\)=\(\displaystyle{ t_{1}}\)
\(\displaystyle{ x^{2}}\)=-1 - tu nie ma rozwiązania
2.\(\displaystyle{ x^{2}}\)=\(\displaystyle{ t_{2}}\)
\(\displaystyle{ x^{2}}\)=4
mamy
\(\displaystyle{ x_{1}}\)=2 ---- y=\(\displaystyle{ \frac{2}{x}}\)=1
\(\displaystyle{ x_{2}}\)=-2 -----y=\(\displaystyle{ \frac{2}{x}}\)=-1
odp.2 +i ; -2-i
może ktos sprawdzić bo sam jestem ciekaw czy dobrze rozwiązałem??????