Witam,
jak coś takiego ugryźć?
Dla jakich liczb całkowitych k, równanie:
\(\displaystyle{ \left| x-(1+i)^{k} \right| =x}\)
ma rozwiązanie zespolone?
Dla jakich wartości parametru, r-nie ma rozw. zespolone?
Dla jakich wartości parametru, r-nie ma rozw. zespolone?
Moduł jest liczbą rzeczywista, więc \(\displaystyle{ x}\) też musi być. Podnosząc do kwadratu i korzystając z wzoru na różnicę kwadratów mamy:
\(\displaystyle{ -(1+i)^k \cdot (2x-(1+i)^k)=0}\)
Skoro równanie to ma mieć rozwiązanie w liczbach rzeczywistych, to \(\displaystyle{ (1+i)^k \in \mathbb{R}}\). To jest zaś prawdą dla \(\displaystyle{ 4l \; l\in \mathbb{Z}}\) (korzystamy tutaj z de Moivre'a).
\(\displaystyle{ -(1+i)^k \cdot (2x-(1+i)^k)=0}\)
Skoro równanie to ma mieć rozwiązanie w liczbach rzeczywistych, to \(\displaystyle{ (1+i)^k \in \mathbb{R}}\). To jest zaś prawdą dla \(\displaystyle{ 4l \; l\in \mathbb{Z}}\) (korzystamy tutaj z de Moivre'a).
-
- Użytkownik
- Posty: 96
- Rejestracja: 12 lis 2008, o 15:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 36 razy
Dla jakich wartości parametru, r-nie ma rozw. zespolone?
Dzięki, jeszcze tylko pytanie - dlaczego moduł jest liczbą rzeczywistą?
-
- Użytkownik
- Posty: 1874
- Rejestracja: 4 paź 2008, o 02:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lost Hope
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 502 razy
Dla jakich wartości parametru, r-nie ma rozw. zespolone?
Trochę zbyt prosto. Na przykład dla \(\displaystyle{ k=4}\) mamy:
\(\displaystyle{ |x-(1+i)^4|=|x-(-4)|=|x+4|}\)
lecz rownanie:
\(\displaystyle{ |x+4|=x}\)
nie ma rozwiązań. Błąd polega na tym, że:
\(\displaystyle{ |x-(1+i)^k|^2-x^2}\)
na ogół nie jest równe:
\(\displaystyle{ -(1+i)^k(2x-(1+i)^k)}\).
Rownanie to ma rozwiązanie wtedy i tylko wtedy, gdy reszta z dzielenia k przez 8 należy do zbioru \(\displaystyle{ \{0,1,-1\}}\).
Gdy \(\displaystyle{ k=8m+1}\)
wówczas tym rozwiązaniem jest
\(\displaystyle{ x=\mbox{Re}((1+i)^k)=16^m}\)
Gdy \(\displaystyle{ k=8m-1}\)
to
\(\displaystyle{ x=\mbox{Re}((1+i)^k)=\frac{16^m}2}\)
natomiast gdy \(\displaystyle{ k=8m}\)
to
\(\displaystyle{ x=\frac{(1+i)^n}2=\frac{16^m}{2}}\).
\(\displaystyle{ |x-(1+i)^4|=|x-(-4)|=|x+4|}\)
lecz rownanie:
\(\displaystyle{ |x+4|=x}\)
nie ma rozwiązań. Błąd polega na tym, że:
\(\displaystyle{ |x-(1+i)^k|^2-x^2}\)
na ogół nie jest równe:
\(\displaystyle{ -(1+i)^k(2x-(1+i)^k)}\).
Rownanie to ma rozwiązanie wtedy i tylko wtedy, gdy reszta z dzielenia k przez 8 należy do zbioru \(\displaystyle{ \{0,1,-1\}}\).
Gdy \(\displaystyle{ k=8m+1}\)
wówczas tym rozwiązaniem jest
\(\displaystyle{ x=\mbox{Re}((1+i)^k)=16^m}\)
Gdy \(\displaystyle{ k=8m-1}\)
to
\(\displaystyle{ x=\mbox{Re}((1+i)^k)=\frac{16^m}2}\)
natomiast gdy \(\displaystyle{ k=8m}\)
to
\(\displaystyle{ x=\frac{(1+i)^n}2=\frac{16^m}{2}}\).
Dla jakich wartości parametru, r-nie ma rozw. zespolone?
Oczywiście, przepraszam za wprowadzenie w błąd