\(\displaystyle{ x^4=- \sqrt{3}+3i}\)
Proszę o pomoc z tym zadankiem, próbowałem zamiany obu stron na postać trygonometryczna ale to chyba niejest dobrta metoda.
\(\displaystyle{ x^4=- \sqrt{3}+3i}\)
\(\displaystyle{ r^4(cos 4\aplha +i sin 4\alpha)= \sqrt{12}(cos \frac{\pi}{3}+ i sin \frac{\pi}{3})}\)
i teraz
\(\displaystyle{ x= \sqrt[6]{12}(cos \frac{\pi}{12}+ i sin \frac{\pi}{12})}\) ?
Prosił bym o potwierdzenie mojego wyniku,
To jest jedyna odpowiedz??
rozwiązanie równania
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 11 paź 2009, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
rozwiązanie równania
Rozwiązania powinny być cztery...-- 11 października 2009, 22:16 --zajrzyj:
\(\displaystyle{ \sqrt[n]{z} = \sqrt[n]{|z|} \left( \cos \frac{\phi + 2k\pi}{n} + i\sin \frac{\phi + 2k\pi}{n} \right)}\)
Kod: Zaznacz cały
http://wms.mat.agh.edu.pl/~msekowsk/wstep.pdf
\(\displaystyle{ \sqrt[n]{z} = \sqrt[n]{|z|} \left( \cos \frac{\phi + 2k\pi}{n} + i\sin \frac{\phi + 2k\pi}{n} \right)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
rozwiązanie równania
Równanie zespolone czwartego stopnia ma zawsze cztery rozwiązania.
Jeśli \(\displaystyle{ w= |w| (\cos \alpha + i\sin \alpha )}\), to rozwiązaniami równania \(\displaystyle{ z^4=w}\) są:
\(\displaystyle{ z_k= \sqrt[4]{|w|}\left( \cos \frac{\alpha + 2k\pi}{4} +i \sin \frac{\alpha + 2k\pi}{4} \right)}\) dla \(\displaystyle{ k=0,1,2,3}\)
Q.
Jeśli \(\displaystyle{ w= |w| (\cos \alpha + i\sin \alpha )}\), to rozwiązaniami równania \(\displaystyle{ z^4=w}\) są:
\(\displaystyle{ z_k= \sqrt[4]{|w|}\left( \cos \frac{\alpha + 2k\pi}{4} +i \sin \frac{\alpha + 2k\pi}{4} \right)}\) dla \(\displaystyle{ k=0,1,2,3}\)
Q.