Równania i postac trygonometryczna

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
natos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 11 paź 2009, o 20:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: adcsge

Równania i postac trygonometryczna

Post autor: natos »

Witam,
prosiłbym o rozwiązanie podanych przykładów lub chociażby podanie wyników. Z góry dziękuję.

Rozwiąż równanie:
a) \(\displaystyle{ \left (z+\overline{z} \right) + i \cdot \left ( z-\overline{z}\right) = 2i}\)
b) \(\displaystyle{ 2z+ \left( 1+i\right) \cdot \overline{z} = 1-3i}\)

Zapisz w postaci trygonometrycznej:

\(\displaystyle{ \sin \alpha -i\cos n\alpha}\)
Ostatnio zmieniony 11 paź 2009, o 22:25 przez lorakesz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

Równania i postac trygonometryczna

Post autor: soku11 »

To naprawdę nie jest trudne Podstaw:
\(\displaystyle{ z=x+jy\\
\overline{z}=x-jy}\)


I masz prosty układ... Nie wiem w czym tutaj masz problem...
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ