Podaj postac trygonometryczna

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Adaśko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 23 paź 2008, o 18:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: LO
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 2 razy

Podaj postac trygonometryczna

Post autor: Adaśko »

\(\displaystyle{ z=-13+13i}\)

Da sie to jakos uproscic?
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Podaj postac trygonometryczna

Post autor: Nakahed90 »

No i jaki masz problem w tym zadaniu? Wiesz jak wygląda postać trygonometryczna.
Adaśko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 23 paź 2008, o 18:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: LO
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 2 razy

Podaj postac trygonometryczna

Post autor: Adaśko »

\(\displaystyle{ |z|= \sqrt{338}
cosx= \frac{-13}{ \sqrt{338} }

sinx= \frac{13}{ \sqrt{338} }}\)


Chodzi mi glownie o oblicznie kata
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Podaj postac trygonometryczna

Post autor: Nakahed90 »

A może ten pierwiastek da się uprościć?
ODPOWIEDZ