pierwiastkoanie liczb zespolonych

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
micha?1899
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 11 paź 2009, o 15:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

pierwiastkoanie liczb zespolonych

Post autor: micha?1899 »

\(\displaystyle{ z^{6}= (2+4j)^{6}}\)
\(\displaystyle{ j^{2}=-1}\)
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

pierwiastkoanie liczb zespolonych

Post autor: Nakahed90 »

Znasz wzór de Moivre'a?
micha?1899
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 11 paź 2009, o 15:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

pierwiastkoanie liczb zespolonych

Post autor: micha?1899 »

tak tylko co z tego skoro nie znam kąta
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

pierwiastkoanie liczb zespolonych

Post autor: Nakahed90 »

Zamień na postać trygonometryczną.
micha?1899
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 11 paź 2009, o 15:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

pierwiastkoanie liczb zespolonych

Post autor: micha?1899 »

2+4j=2*\(\displaystyle{ \sqrt{5}}\)(\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{5} }{5} + \frac{2* \sqrt{5} }{5}}\)*j)
jak to chcesz zapisać w postaci trygonometrycznej?
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

pierwiastkoanie liczb zespolonych

Post autor: Nakahed90 »

No w sumie teraz dopiero zauważyłem, że kąt strasznie brzydki wychodzi.
miodzio1988

pierwiastkoanie liczb zespolonych

Post autor: miodzio1988 »

Zadanie było ostatnio i qń je zrobił więc poszukaj go. Rozwiązanie jest akurat bardzo proste tutaj i się to robi bez zamiany na postac trygonometryczną
ODPOWIEDZ