Witam,
bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu równania:
\(\displaystyle{ z^{6}= (1+3i)^{12}}\).
Równanie, potęgi liczb zespolonych
Równanie, potęgi liczb zespolonych
\(\displaystyle{ z=(1+3i) ^{2}}\)
i wzor de Moivrea lub zwykle mnozenie dwoch wyrazen
i wzor de Moivrea lub zwykle mnozenie dwoch wyrazen
-
- Użytkownik
- Posty: 80
- Rejestracja: 28 sie 2008, o 14:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: CK
- Podziękował: 30 razy
Równanie, potęgi liczb zespolonych
Tak właśnie kombinowałam, ale argument wychodzi \(\displaystyle{ \sqrt{10}}\) i nie wiem, co z tym dalej zrobić.
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Równanie, potęgi liczb zespolonych
To równanie ma sześć rozwiązań, nie jedno.
Są one postaci \(\displaystyle{ (1+3i)^2 \cdot \epsilon_k}\), gdzie \(\displaystyle{ \epsilon_k}\) to pierwiastki szóstego stopnia z jedynki.
Q.
Są one postaci \(\displaystyle{ (1+3i)^2 \cdot \epsilon_k}\), gdzie \(\displaystyle{ \epsilon_k}\) to pierwiastki szóstego stopnia z jedynki.
Q.