Mam takie wyrażenie
\(\displaystyle{ z=\frac{1}{2}(1+\sqrt{3} j)\sqrt{-\sqrt{3}-j}\cdot \frac{1}{1-j}= \frac{1-\sqrt{3}+j(1+\sqrt{3})}{4}\cdot \sqrt{-\sqrt{3}-j}}\)
Nie wiem co mogę zrobić z tym pierwiastkiem, zostawić tak i już ?
Uproszczenie wyrażenie zespolonego
- Marmon
- Użytkownik
- Posty: 475
- Rejestracja: 30 sty 2008, o 16:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wołomin
- Podziękował: 31 razy
- Pomógł: 75 razy
Uproszczenie wyrażenie zespolonego
Ostatnio zmieniony 10 paź 2009, o 13:29 przez Nakahed90, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by lepiej wskazywały o czym może być treść zadania.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by lepiej wskazywały o czym może być treść zadania.
- Marmon
- Użytkownik
- Posty: 475
- Rejestracja: 30 sty 2008, o 16:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wołomin
- Podziękował: 31 razy
- Pomógł: 75 razy
Uproszczenie wyrażenie zespolonego
Nie wychodzi kąt jakiś normalny, przynajmniej nie widzę go w tabeli
\(\displaystyle{ cos\phi = \frac{-\sqrt{3}}{2}}\)
\(\displaystyle{ sin\phi = \frac{-1}{2}}\)
Więc nie wiem co z tym zrobić dalej, aby pozbyć się pierwiastka
\(\displaystyle{ cos\phi = \frac{-\sqrt{3}}{2}}\)
\(\displaystyle{ sin\phi = \frac{-1}{2}}\)
Więc nie wiem co z tym zrobić dalej, aby pozbyć się pierwiastka
- Marmon
- Użytkownik
- Posty: 475
- Rejestracja: 30 sty 2008, o 16:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wołomin
- Podziękował: 31 razy
- Pomógł: 75 razy
Uproszczenie wyrażenie zespolonego
No to git - obliczyłem jego wartość
Jeszcze jedno pytanie bo w zasadzie samemu doprowadziłem że tam pojawił się pierwiastek robiąc taki przykład
\(\displaystyle{ z^6=\frac{(-\sqrt{3}-j)^3}{(1-j)^6}=\frac{((-\sqrt{3}-j)^\frac{1}{2})^6}{(1-j)^6}=...}\)
I dalej coś mi tam wyszło ale ogólnie to dobry początek? Bo może wcale nie musiałem się bujać z pierwiastkiem.
Potem podzieliłem przez ten cały ułamek całość która była w nawiasie podstawiłem \(\displaystyle{ w^6=1}\) policzyłem pierwiastki i przyrównuje...
dobra metoda?
Jeszcze jedno pytanie bo w zasadzie samemu doprowadziłem że tam pojawił się pierwiastek robiąc taki przykład
\(\displaystyle{ z^6=\frac{(-\sqrt{3}-j)^3}{(1-j)^6}=\frac{((-\sqrt{3}-j)^\frac{1}{2})^6}{(1-j)^6}=...}\)
I dalej coś mi tam wyszło ale ogólnie to dobry początek? Bo może wcale nie musiałem się bujać z pierwiastkiem.
Potem podzieliłem przez ten cały ułamek całość która była w nawiasie podstawiłem \(\displaystyle{ w^6=1}\) policzyłem pierwiastki i przyrównuje...
dobra metoda?