oblicz pierwiastki 2 stopnia z liczby
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
oblicz pierwiastki 2 stopnia z liczby
Lub \(\displaystyle{ \sqrt{3-4i}=a+bi \iff (3-4i)=(a+bi)^2}\)
Wystarczy porównać odpowiednie części.
Wystarczy porównać odpowiednie części.
oblicz pierwiastki 2 stopnia z liczby
mathX, pokaż jak to zrobisz z tego wzoru. Bo sposob Nakahed90, jest tutaj najlepszy, a Twoj niekoniecznie zadziała (tzn kąt moze wyjsc paskudny)
-
- Użytkownik
- Posty: 78
- Rejestracja: 19 paź 2008, o 09:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z daleka
- Podziękował: 1 raz
oblicz pierwiastki 2 stopnia z liczby
dziekuje Nakahed90 o cos takiego mi wlasnie chodzilo , ze wzorow Moivier'a wychodza brzydkie kąty ;p
a czy mozna w ten sposob obliczyc pierwiastki 3 stopnia z \(\displaystyle{ \frac{2+i}{1-2i}}\)?
\(\displaystyle{ \frac{2+i}{1-2i}= \frac{4}{3}- \frac{3}{5}i}\) to otrzymalam po ptrzeksztalceniach
a wiec stosujac ta metode :
\(\displaystyle{ \frac{4}{3}- \frac{3}{5}i= a^3+3a^2bi-3ab^2+b^3i^3}\) tylko nie wiem co zrobic \(\displaystyle{ i^3}\)?
a czy mozna w ten sposob obliczyc pierwiastki 3 stopnia z \(\displaystyle{ \frac{2+i}{1-2i}}\)?
\(\displaystyle{ \frac{2+i}{1-2i}= \frac{4}{3}- \frac{3}{5}i}\) to otrzymalam po ptrzeksztalceniach
a wiec stosujac ta metode :
\(\displaystyle{ \frac{4}{3}- \frac{3}{5}i= a^3+3a^2bi-3ab^2+b^3i^3}\) tylko nie wiem co zrobic \(\displaystyle{ i^3}\)?
- mathX
- Użytkownik
- Posty: 648
- Rejestracja: 1 lis 2008, o 15:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 116 razy
oblicz pierwiastki 2 stopnia z liczby
Fakt, że kąty wychodzą trochę paskudne, ale zaproponowałem jedną z metod, jaką można zrobić to zadanie. Pewnie gdybym to dłużej przemyslał, to zrobiłbym to jak Nakahed90.