Określić geometrycznie zbiór płaszczyzny zespolonej

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
herfoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 103
Rejestracja: 10 paź 2006, o 21:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Iłża
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 21 razy

Określić geometrycznie zbiór płaszczyzny zespolonej

Post autor: herfoo »

\(\displaystyle{ A={z \in C: 1<|z-1+2i|<3}}\)

Zrobiłem do takiego momentu nie wiem czy dobrze ponieważ nie miałem jeszcze tego zagadnienia do końca na ćwiczeniach, ani żadnej możliwości spojrzenia na przykład proszę o podpowiedź ewentualnie jak dalej sobie z tym poradzić a może zrobić to inną metodą:

\(\displaystyle{ |z-1+2i|<3 \Leftrightarrow z-1+2i<3 \wedge z-1+2i>-3}\)
\(\displaystyle{ |z<4-2i \wedge z>-2=2i}\)
\(\displaystyle{ |z-1+2i|>1 \Leftrightarrow (z-1+2i)>1 \vee (z-1+2i)<-1}\)
ostatecznie
\(\displaystyle{ z<4-2i \wedge z>-2+2i}\) \(\displaystyle{ z>2-2i \vee z<-2i}\)

proszę o odpowiedź
Awatar użytkownika
Maciej87
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 377
Rejestracja: 26 sty 2009, o 09:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 46 razy

Określić geometrycznie zbiór płaszczyzny zespolonej

Post autor: Maciej87 »

Liczby zespolone utożsamiamy z punktami płaszczyzny. Moduł \(\displaystyle{ |u-w|}\) wyznacza wtedy odległość punktów \(\displaystyle{ u,v}\).
W Twoim przypadku, mamy pierścień o środku w \(\displaystyle{ z_0 = 1-2i}\), bowiem
\(\displaystyle{ 1 < \left|z-z_0\right| < 3}\)

-- 8 paź 2009, o 22:33 --

I w liczbach zespolonych nie ma naturalnego porządku! Nie robimy nierówności typu \(\displaystyle{ z<1}\).
Rozumiesz definicję modułu liczby zespolonej?
ODPOWIEDZ