Witam,
mam problem z zadaniem domowym z algebry liniowej, mianowicie,
moim zadaniem jest znaleźć liczny rzeczywiste x,y równania:
\(\displaystyle{ \frac{1+yi}{x+2i} = 3i - 1}\)
Niestety nie zostało podane nam drugie równanie, żeby można było podstawić to i szczerze mówiąc nie mam pojęcia co dalej. Mam nadzieję, że pomożecie
Znaleźć liczny R x,y
- jarzabek89
- Użytkownik
- Posty: 1337
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 21:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 181 razy
Znaleźć liczny R x,y
Nie potrzeba Ci drugiego równania:)
Wymnóż obie strony przez x+2i
i porównaj części rzeczywiste i urojone.
Wymnóż obie strony przez x+2i
i porównaj części rzeczywiste i urojone.
- jarzabek89
- Użytkownik
- Posty: 1337
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 21:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 181 razy
Znaleźć liczny R x,y
\(\displaystyle{ 1+yi=(3i-1)(x+2i)}\)
\(\displaystyle{ 1+yi=3xi-x-6-2i}\)
Z tego już można zauważyć, że
\(\displaystyle{ -x-6=1}\)
\(\displaystyle{ x=-7}\)
Podstawiając:
\(\displaystyle{ yi=-21i-2i}\)
\(\displaystyle{ y=-23}\)
\(\displaystyle{ 1+yi=3xi-x-6-2i}\)
Z tego już można zauważyć, że
\(\displaystyle{ -x-6=1}\)
\(\displaystyle{ x=-7}\)
Podstawiając:
\(\displaystyle{ yi=-21i-2i}\)
\(\displaystyle{ y=-23}\)