Kilka zadan z liczb zespolonych

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
LoGaN9916
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 26 lis 2006, o 20:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zona
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 3 razy

Kilka zadan z liczb zespolonych

Post autor: LoGaN9916 »

Witam!
Chciałbym abyście sprawdzili moje wyniki jeżeli gdzieś znajdziecie błąd proszę o wpisanie na forum prawidłowego rozwiązania.
\(\displaystyle{ z=5-2i w=3+4i}\)

\(\displaystyle{ a) z*w}\) mi wyszło Imz=-26 Rez=23

\(\displaystyle{ b) \frac{ z^{2} }{w}}\) wyszło mi \(\displaystyle{ \frac{4}{5} j + \frac{21}{25}}\)

\(\displaystyle{ c) \frac{z-w}{\overline{z}+w}}\) wyszło mi \(\displaystyle{ - \frac{3}{5}j - \frac{1}{5}}\)

\(\displaystyle{ d) \overline{z+i}- z + i}\) przy tym przykładzie proszę o jakieś rozwiązanie/wyjaśnienie bo po wykonaniu działań zostało mi \(\displaystyle{ 2yi=0}\) przy tym przykładzie dane które podałem na początku nie obowiązują
Ostatnio zmieniony 10 paź 2009, o 18:52 przez LoGaN9916, łącznie zmieniany 1 raz.
miodzio1988

Kilka zadan z liczb zespolonych

Post autor: miodzio1988 »

a) juz jest zle, wiec dalej nie ma co sprawdzac. Pokaz jak liczysz to Ci pokazę, gdzie masz błędy
LoGaN9916
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 26 lis 2006, o 20:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zona
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 3 razy

Kilka zadan z liczb zespolonych

Post autor: LoGaN9916 »

a)\(\displaystyle{ Imz= 14 Rez= 23}\) mała pomyłka była. Proszę o dalsze sprawdzenie
ODPOWIEDZ