równanie algebraiczne
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 11 wrz 2009, o 16:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Osiek nad Notecią
- Podziękował: 16 razy
równanie algebraiczne
Jak rozwiazać równanie algebraiczne
a) \(\displaystyle{ z^{2}+ (1-2i) \cdot z+1+5i=0}\);
b)\(\displaystyle{ z^{2} +(1+4i) \cdot z-(5+i)=0}\);
c) \(\displaystyle{ z^{4} +3 \cdot z^{2} - 4 =0}\)
a) \(\displaystyle{ z^{2}+ (1-2i) \cdot z+1+5i=0}\);
b)\(\displaystyle{ z^{2} +(1+4i) \cdot z-(5+i)=0}\);
c) \(\displaystyle{ z^{4} +3 \cdot z^{2} - 4 =0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 860
- Rejestracja: 18 cze 2007, o 20:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Rybnik
- Podziękował: 86 razy
- Pomógł: 57 razy
równanie algebraiczne
to masz równanie kwadratowe:
\(\displaystyle{ a^2+b+c=0}\)
a)
\(\displaystyle{ a=1\\
b=1-2i\\
c=1+5i}\)
b)
\(\displaystyle{ a=1\\
b=1+4i\\
c=-5-i}\)
c)
\(\displaystyle{ t=z^2\\
t^{2} +3 \cdot t - 4 =0\\
a=1\\
b=3\\
c=-4\\}\)
Równanie kwadratowe nie ma pierwiastków rzeczywistych gdy \(\displaystyle{ \Delta < 0}\), bo wzory ogólne
wymagają wtedy obliczenia pierwiastka z liczby ujemnej. Wśród liczb rzeczywistych
taki pierwiastek nie istnieje. Gdy jednak wprowadzimy dodatkowa ”liczbę”\(\displaystyle{ i = \sqrt{−1}}\),
to można rachować na liczbach postaci \(\displaystyle{ a + bi, a, b \in R}\), dodając do zwykłych reguł
arytmetyki równość\(\displaystyle{ i^2 = −1}\)
Np.: \(\displaystyle{ \sqrt{ - 4} = \sqrt{4i^2} = 2i.}\)
w c) chyba masz błąd w przepisywaniu
bo to równanie kwadratowe jest dla\(\displaystyle{ \Delta >0}\), czyli dla liczb rzeczywistych, a nie jak w temacie dla zespolonych...
\(\displaystyle{ a^2+b+c=0}\)
a)
\(\displaystyle{ a=1\\
b=1-2i\\
c=1+5i}\)
b)
\(\displaystyle{ a=1\\
b=1+4i\\
c=-5-i}\)
c)
\(\displaystyle{ t=z^2\\
t^{2} +3 \cdot t - 4 =0\\
a=1\\
b=3\\
c=-4\\}\)
Równanie kwadratowe nie ma pierwiastków rzeczywistych gdy \(\displaystyle{ \Delta < 0}\), bo wzory ogólne
wymagają wtedy obliczenia pierwiastka z liczby ujemnej. Wśród liczb rzeczywistych
taki pierwiastek nie istnieje. Gdy jednak wprowadzimy dodatkowa ”liczbę”\(\displaystyle{ i = \sqrt{−1}}\),
to można rachować na liczbach postaci \(\displaystyle{ a + bi, a, b \in R}\), dodając do zwykłych reguł
arytmetyki równość\(\displaystyle{ i^2 = −1}\)
Np.: \(\displaystyle{ \sqrt{ - 4} = \sqrt{4i^2} = 2i.}\)
w c) chyba masz błąd w przepisywaniu
bo to równanie kwadratowe jest dla\(\displaystyle{ \Delta >0}\), czyli dla liczb rzeczywistych, a nie jak w temacie dla zespolonych...
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 11 wrz 2009, o 16:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Osiek nad Notecią
- Podziękował: 16 razy
równanie algebraiczne
czyli rozwiązać jak równanie kwadratowe.Hania_87 pisze:to masz równanie kwadratowe:
\(\displaystyle{ a^2+b+c=0}\)
a)
\(\displaystyle{ a=1\\
b=1-2i\\
c=1+5i}\)
b)
\(\displaystyle{ a=1\\
b=1+4i\\
c=-5-i}\)
c)
\(\displaystyle{ t=z^2\\
t^{2} +3 \cdot t - 4 =0\\
a=1\\
b=3\\
c=-4\\}\)
Równanie kwadratowe nie ma pierwiastków rzeczywistych gdy \(\displaystyle{ \Delta < 0}\), bo wzory ogólne
wymagają wtedy obliczenia pierwiastka z liczby ujemnej. Wśród liczb rzeczywistych
taki pierwiastek nie istnieje. Gdy jednak wprowadzimy dodatkowa ”liczbę”\(\displaystyle{ i = \sqrt{−1}}\),
to można rachować na liczbach postaci \(\displaystyle{ a + bi, a, b \in R}\), dodając do zwykłych reguł
arytmetyki równość\(\displaystyle{ i^2 = −1}\)
Np.: \(\displaystyle{ \sqrt{ - 4} = \sqrt{4i^2} = 2i.}\)
w c) chyba masz błąd w przepisywaniu
bo to równanie kwadratowe jest dla\(\displaystyle{ \Delta >0}\), czyli dla liczb rzeczywistych, a nie jak w temacie dla zespolonych...
w c) nie ma błędu taka ma postać:
\(\displaystyle{ z^{4}+3 z^{2} - 4 = 0}\)
dzięki z podpowiedź
-
- Użytkownik
- Posty: 860
- Rejestracja: 18 cze 2007, o 20:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Rybnik
- Podziękował: 86 razy
- Pomógł: 57 razy
równanie algebraiczne
może miało być:
\(\displaystyle{ z^{4}+3 z^{2} + 4 = 0}\)
by było w zespolonych-- 6 października 2009, 16:44 --może miało być:
\(\displaystyle{ z^{4}+3 z^{2} + 4 = 0}\)
by było w zespolonych
\(\displaystyle{ z^{4}+3 z^{2} + 4 = 0}\)
by było w zespolonych-- 6 października 2009, 16:44 --może miało być:
\(\displaystyle{ z^{4}+3 z^{2} + 4 = 0}\)
by było w zespolonych
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 11 wrz 2009, o 16:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Osiek nad Notecią
- Podziękował: 16 razy
równanie algebraiczne
Hania_87 pisze:może miało być:
\(\displaystyle{ z^{4}+3 z^{2} + 4 = 0}\)
by było w zespolonych
-- 6 października 2009, 16:44 --
może miało być:
\(\displaystyle{ z^{4}+3 z^{2} + 4 = 0}\)
by było w zespolonych
może i masz rację, powiem uczciwie nie mam pojęcia tak spisałem z listy zadań mam rozwiązać. Dla ułatwienia wykładowca podał prawidłową odp.
- Maciej87
- Użytkownik
- Posty: 377
- Rejestracja: 26 sty 2009, o 09:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 46 razy
równanie algebraiczne
A co ma \(\displaystyle{ \Delta > 0}\) do rzeczy?
Równanie c) jest czwartego stopnia, i ma również pierwiastki nierzeczywiste.
Alternatywna treść prowadzi do nieprzejrzystych wyników, więc jest raczej dobrze przepisane.
Równanie c) jest czwartego stopnia, i ma również pierwiastki nierzeczywiste.
Alternatywna treść prowadzi do nieprzejrzystych wyników, więc jest raczej dobrze przepisane.
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 11 wrz 2009, o 16:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Osiek nad Notecią
- Podziękował: 16 razy
równanie algebraiczne
czyli jak rozwiązać takie równanie?Maciej87 pisze:A co ma \(\displaystyle{ \Delta > 0}\) do rzeczy?
Równanie c) jest czwartego stopnia, i ma również pierwiastki nierzeczywiste.
Alternatywna treść prowadzi do nieprzejrzystych wyników, więc jest raczej dobrze przepisane.
- Maciej87
- Użytkownik
- Posty: 377
- Rejestracja: 26 sty 2009, o 09:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 46 razy
równanie algebraiczne
Podstawieniem. Względem \(\displaystyle{ u=z^2}\) to jest równanie kwadratowe. Obliczyy \(\displaystyle{ u}\) a pote \(\displaystyle{ z}\)