liczby zespolone

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
andrzej1973
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 11 wrz 2009, o 16:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Osiek nad Notecią
Podziękował: 16 razy

liczby zespolone

Post autor: andrzej1973 »

Jak znaleść część rzeczywistą i urojoną liczby zespolonej:
\(\displaystyle{ z =\frac{ \left( 2 - 3i\right) ^{2} }{ \left(1 + 2i \right) \left(3 - 1 \right) }}\) z góry dziękuję
Ostatnio zmieniony 5 paź 2009, o 13:39 przez Nakahed90, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat przeniesiony do odpowiedniego działu.
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

liczby zespolone

Post autor: Nakahed90 »

Pomnóż przez sprzężenia mianownika.
andrzej1973
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 11 wrz 2009, o 16:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Osiek nad Notecią
Podziękował: 16 razy

liczby zespolone

Post autor: andrzej1973 »

Nakahed90 pisze:Pomnóż przez sprzężenia mianownika.
mam rozumieć wymnożyć
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

liczby zespolone

Post autor: Nakahed90 »

Tak.
andrzej1973
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 11 wrz 2009, o 16:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Osiek nad Notecią
Podziękował: 16 razy

liczby zespolone

Post autor: andrzej1973 »

wymnożyłem mianownik a co z licznikiem? podnieść do potęgi

-- 5 paź 2009, o 17:19 --

czy zrozbic na (2 - 3i)(2+3i)-- 5 paź 2009, o 17:25 --wyszło mi coś takiego
\(\displaystyle{ \frac{4 + 9 i^{2} }{2 + 4i}}\)
ODPOWIEDZ