chciałabym poprosić o w miarę dokładny zapis.. bo nic z tego nie rozumiem, najbardziej chodzi mi o potęgowanie.
\(\displaystyle{ (2-3i)i-4 (-1+2i)^{2}-i}\)
Oblicz - liczby zespolone
Oblicz - liczby zespolone
Na pewno. Zasady algebry są takie same w zbiorze liczb zespolonych, a w przypadku potęgowania wystarczy skorzystać ze wzoru skróconego mnożenia.
\(\displaystyle{ = 2i+3-4((-1)^2-4i+(2i)^2)-i = 2i+3-4(1-4i-4)-i = i+3-4+16i+16 = 15+17i}\)
Wzór Moivre'a stosuje się dla liczb zespolonych w postaci trygonometrycznej, zwłaszcza gdy wykładnik jest bardzo duży.
\(\displaystyle{ = 2i+3-4((-1)^2-4i+(2i)^2)-i = 2i+3-4(1-4i-4)-i = i+3-4+16i+16 = 15+17i}\)
Wzór Moivre'a stosuje się dla liczb zespolonych w postaci trygonometrycznej, zwłaszcza gdy wykładnik jest bardzo duży.
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Oblicz - liczby zespolone
Z tego wzoru korzysta się z reguły dla wykładników o większych wartościach, dla wykładnika 2 łatwiej idzie ze zwykłgo wzoru skróconego mnożenia.