Rachunki na liczbach zespolonych
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 20 wrz 2009, o 17:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pszczyna
Rachunki na liczbach zespolonych
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{\frac{2+i}{1-2i}}}\)
Mam obliczyć coś takiego i wszystko idzie ale do pewnego momentu...
Sprowadzam na początku \(\displaystyle{ 2+i}\) do postaci trygonometrycznej i tu pojawia się kłopot ponieważ wychodzi mi coś takiego: \(\displaystyle{ \cos\varphi=\frac{2}{\sqrt{5}}}\)
i \(\displaystyle{ \sin\varphi=\frac{1}{\sqrt{5}}}\)
i teraz mam problem z wyznaczeniem \(\displaystyle{ \varphi}\).
Na ćwiczeniach był na to sposób związany z kołem trygonometrycznym. Czy ktoś mógłby to jakoś wytłumaczyć, bo szukałem wszędzie i nic.. z góry dziękuje.
Mam obliczyć coś takiego i wszystko idzie ale do pewnego momentu...
Sprowadzam na początku \(\displaystyle{ 2+i}\) do postaci trygonometrycznej i tu pojawia się kłopot ponieważ wychodzi mi coś takiego: \(\displaystyle{ \cos\varphi=\frac{2}{\sqrt{5}}}\)
i \(\displaystyle{ \sin\varphi=\frac{1}{\sqrt{5}}}\)
i teraz mam problem z wyznaczeniem \(\displaystyle{ \varphi}\).
Na ćwiczeniach był na to sposób związany z kołem trygonometrycznym. Czy ktoś mógłby to jakoś wytłumaczyć, bo szukałem wszędzie i nic.. z góry dziękuje.
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2009, o 18:54 przez czeslaw, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie stosuj słów typu "Problem" w temacie!
Powód: Nie stosuj słów typu "Problem" w temacie!
Rachunki na liczbach zespolonych
\(\displaystyle{ \frac{2+i}{1-2i}= \frac{2+i}{1-2i} \cdot \frac{1+2i}{1+2i}}\)
Wymnoz i bedzie o wiele łatwiej.
Wymnoz i bedzie o wiele łatwiej.
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 20 wrz 2009, o 17:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pszczyna
Rachunki na liczbach zespolonych
ok wymnożyłem ale dalej nie wiem co z tym zrobić...chyba, że źle mnożę;/
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 20 wrz 2009, o 17:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pszczyna
Rachunki na liczbach zespolonych
Wyszło mi z mnożenia \(\displaystyle{ \frac{2+5i+2i^{2}}{1-4i^{2}}}\), a po podstawieniu \(\displaystyle{ i^{2}=-1}\) zostaje mi samo \(\displaystyle{ \sqrt[3]{i}}\). Dobrze myślę, że tak ma wyjść? Co mam dalej robić?
Rachunki na liczbach zespolonych
Dobrze myslisz. Teraz przedstaw liczbe \(\displaystyle{ i}\) w postaci trygonometrycznej
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 20 wrz 2009, o 17:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pszczyna
Rachunki na liczbach zespolonych
Czyli \(\displaystyle{ \sqrt[3]{i}}\) w postaci trygonometrycznej to jest \(\displaystyle{ i\sin \frac{\pi}{2} + \cos \frac{\pi}{2}}\). Teraz wstawiam to do wzoru Moivre'a?
Rachunki na liczbach zespolonych
Jest spoko. Tak skorzystaj z tego wzoru. Tylko interesuje Cie wzor na pierwiastek k-tego stopnia. Pamietaj
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 20 wrz 2009, o 17:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pszczyna
Rachunki na liczbach zespolonych
ehh teraz mam znowu problem przy tym wzorze;/ ile mam mieć rozwiązań?
Rachunki na liczbach zespolonych
\(\displaystyle{ n=3}\)
więc
\(\displaystyle{ k=0,1,2}\)
Będą trzy pierwiastki
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 20 wrz 2009, o 17:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pszczyna
Rachunki na liczbach zespolonych
ok dzieki wielkie:D Mam jeszcze jedno pytania a co z tym kołem trygonometrycznym bo nie daje mi to spokoju;>