Naszkicować zbiór liczb zespolonych spelniajacych nierownosc
Naszkicować zbiór liczb zespolonych spelniajacych nierownosc
\(\displaystyle{ \left( \left( \left| z-1-j\right| \right)+ 2^{30} \frac{(1+j)^{60}}{(1+ \sqrt{3})^{60} }\right) \left( \left| z\right| - \left| z-2-2j\right| \right) \ge 0}\)
dziekuje z gory za pomoc
\(\displaystyle{ 2^{30} \frac{(1+j)^{60}}{(1+ \sqrt{3})^{60} }=-1}\)
edit: zgubilem nawiasy
dziekuje z gory za pomoc
\(\displaystyle{ 2^{30} \frac{(1+j)^{60}}{(1+ \sqrt{3})^{60} }=-1}\)
edit: zgubilem nawiasy
Ostatnio zmieniony 19 wrz 2009, o 23:14 przez gaberus, łącznie zmieniany 1 raz.
Naszkicować zbiór liczb zespolonych spelniajacych nierownosc
Podstawiamy:
\(\displaystyle{ z=a+bj}\)
Liczymy te moduły i modlimy się, żeby ładny wynik byl po lewej;]
dwa pierwiastki pewnie wyjdą wiec wtedy wlasnosci pierwiastkow się przydadzą. Moze sprzęzenie.
\(\displaystyle{ z=a+bj}\)
Liczymy te moduły i modlimy się, żeby ładny wynik byl po lewej;]
dwa pierwiastki pewnie wyjdą wiec wtedy wlasnosci pierwiastkow się przydadzą. Moze sprzęzenie.
Naszkicować zbiór liczb zespolonych spelniajacych nierownosc
probowalem, powstaje jakis kosmos,z ktorym nie moge sobie poradzic
zastanawiam sie czy nie ma jakiegos warunku,ktory pozwalalby podzielic obydwie strony przez
\(\displaystyle{ ( \left| z\right| - \left| z-2-2j\right| \right)}\)
wtedy wszystko sprowadzaloby sie w banalny sposob do rownania okregu
zastanawiam sie czy nie ma jakiegos warunku,ktory pozwalalby podzielic obydwie strony przez
\(\displaystyle{ ( \left| z\right| - \left| z-2-2j\right| \right)}\)
wtedy wszystko sprowadzaloby sie w banalny sposob do rownania okregu
Naszkicować zbiór liczb zespolonych spelniajacych nierownosc
No warunkiem na dzielenie jest to zeby dana liczba nie byla rowna zero(ta przez ktorą dzielimy)
Naszkicować zbiór liczb zespolonych spelniajacych nierownosc
to jest nierownosc, oprocz warunku na dzielenie przez zero - ciagle nie wiemy w ktora strone bedzie zwrocony znak nierownosci
Naszkicować zbiór liczb zespolonych spelniajacych nierownosc
Racja. No to nieujemnosc załóz i już. I ta zmiana jednak robi roznice....ehhhhhhhhhh
Kiedy iloczyn jest \(\displaystyle{ \ge}\)0??
Kiedy iloczyn jest \(\displaystyle{ \ge}\)0??
Naszkicować zbiór liczb zespolonych spelniajacych nierownosc
obydwa dodatnie lub obydwa ujemne,
dobra, czy w powyzszym przykladzie jest cos,co pozwala stwierdzic,ze to wszystko jest zawsze dodatnie?
dobra, czy w powyzszym przykladzie jest cos,co pozwala stwierdzic,ze to wszystko jest zawsze dodatnie?
Naszkicować zbiór liczb zespolonych spelniajacych nierownosc
Nie. Dlatego trzeba zbadac te przypadki. Wskazowki masz wyzej i rob
- Maciej87
- Użytkownik
- Posty: 377
- Rejestracja: 26 sty 2009, o 09:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 46 razy
Naszkicować zbiór liczb zespolonych spelniajacych nierownosc
I odradzam podstawienia \(\displaystyle{ z=a+bi}\). Lepiej szukać interpretacji geometrycznej.
Wskazówka odnośnie drugiego nawiasu:
Nierówność typu
\(\displaystyle{ |z-a| - |z-b| \leqslant 0}\)
czyli
\(\displaystyle{ |z-a| \leqslant |z-b|}\)
zadaje półpłaszczyznę.
Wynika to z banalnej interpretacji odległości i symetralnej, niekoniecznie z okręgów Apoloniusza i/lub teorii homogafii.
Wskazówka odnośnie drugiego nawiasu:
Nierówność typu
\(\displaystyle{ |z-a| - |z-b| \leqslant 0}\)
czyli
\(\displaystyle{ |z-a| \leqslant |z-b|}\)
zadaje półpłaszczyznę.
Wynika to z banalnej interpretacji odległości i symetralnej, niekoniecznie z okręgów Apoloniusza i/lub teorii homogafii.