Narysować zbiór liczb zespolonych spełniających warunek
Narysować zbiór liczb zespolonych spełniających warunek
\(\displaystyle{ Im(z^{2}) \ge Re[(\overline{z})^{2}]}\)
Polecenie jak w temacie. Kombinowałem na różne sposoby jednak bezskutecznie.
Polecenie jak w temacie. Kombinowałem na różne sposoby jednak bezskutecznie.
Narysować zbiór liczb zespolonych spełniających warunek
Moze nie jest to najlepszy sposob, ale jakiś efekt powinien byc.
\(\displaystyle{ z=a+bi}\)
I jedziesz
\(\displaystyle{ z=a+bi}\)
I jedziesz
Narysować zbiór liczb zespolonych spełniających warunek
właśnie ciężko tak... a może metodą trygonometryczną?
Narysować zbiór liczb zespolonych spełniających warunek
nie wiem jak to narysować-- 19 września 2009, 16:10 --wyznaczyć b i co dalej zostanie wtedy
\(\displaystyle{ b^{2} \le a^{2} - 2ab}\)
\(\displaystyle{ b^{2} \le a^{2} - 2ab}\)
Narysować zbiór liczb zespolonych spełniających warunek
Wszystko na jedną stronę i wzory skroconego mnozenia się kłaniają.
Narysować zbiór liczb zespolonych spełniających warunek
\(\displaystyle{ 0 \ge a^{2} -2ab- b^{2}=(a-b) ^{2} -2b ^{2}}\)
I mamy wzor na roznice kwadratow.
I mamy wzor na roznice kwadratow.
Narysować zbiór liczb zespolonych spełniających warunek
No to nie masz co robic takich zadan. Praktycznie zrobilem Ci juz nierownosc. Polecam dowiedziec sie kiedy iloczyn dwoch liczb jest \(\displaystyle{ \le}\) od zera. Tyle.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Narysować zbiór liczb zespolonych spełniających warunek
kiedy jedna z liczb jest jest \(\displaystyle{ \le 0}\)
Narysować zbiór liczb zespolonych spełniających warunek
A druga liczba musi byc wtedy jaka? Chyba warto o tym wspomniec nie? Tworzysz alternatywe i rysujesz dwa przypadki . TYLE
Narysować zbiór liczb zespolonych spełniających warunek
\(\displaystyle{ \Re (z) = \frac{z+\overline{z}}{2}}\)
\(\displaystyle{ \Im (z)=\frac{z-\overline{z}}{2i}}\)
\(\displaystyle{ \Im (z)=\frac{z-\overline{z}}{2i}}\)
- Maciej87
- Użytkownik
- Posty: 377
- Rejestracja: 26 sty 2009, o 09:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 46 razy
Narysować zbiór liczb zespolonych spełniających warunek
Jak zwykle propaguję skuteczne kombinowanie samymi liczbami zespolonymi.
Zauważamy że sprzężenie nie ma znaczenia (nie zmienia części rzeczywistej).
Rozwiązujemy
\(\displaystyle{ \Im w \geqslant \Re w}\)
co daje półpłaszczyznę
a następnie
\(\displaystyle{ z^2=w}\)
co da 2 ćwiartki
Zauważamy że sprzężenie nie ma znaczenia (nie zmienia części rzeczywistej).
Rozwiązujemy
\(\displaystyle{ \Im w \geqslant \Re w}\)
co daje półpłaszczyznę
a następnie
\(\displaystyle{ z^2=w}\)
co da 2 ćwiartki