Liczby zespolone - równanie
Liczby zespolone - równanie
Otóż mam problem z takim równaniem... W żaden sposób mi nic nie wychodzi.
\(\displaystyle{ z ^{12} +17z ^{8} +272z ^{4} +256=0}\)
Będę wdzięczna za pomoc.
\(\displaystyle{ z ^{12} +17z ^{8} +272z ^{4} +256=0}\)
Będę wdzięczna za pomoc.
-
- Użytkownik
- Posty: 1958
- Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 361 razy
Liczby zespolone - równanie
Po pierwsze to całe wyrażenia w klamry tex:
A co do rozwiązania to dwie wskazówki:
1.
2.
Kod: Zaznacz cały
[tex][ ex]
1.
Ukryta treść:
Ukryta treść:
- czeslaw
- Użytkownik
- Posty: 2156
- Rejestracja: 5 paź 2008, o 22:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Politechnika Wrocławska
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 317 razy
Liczby zespolone - równanie
Podstawiasz \(\displaystyle{ z^{4} = t}\), po czym zauważasz że pierwiastkiem jest -1. Dalej powinnaś kojarzyć.
Liczby zespolone - równanie
podstawiałam to \(\displaystyle{ t=z^3}\) i nic mi z tego nie wychodzi jutro mam dopytke do egzaminu z matmy i na bank to dostane :/. Kobiety chyba nie są stworzone do matematyki.Kamil_B pisze:Po pierwsze to całe wyrażenia w klamry tex:A co do rozwiązania to dwie wskazówki:Kod: Zaznacz cały
[tex][ ex]
1.2.Ukryta treść:Ukryta treść:
Liczby zespolone - równanie
Jej no tak... jesteś kochany!!! wreszcie mi coś wyszło Buziolczeslaw pisze:\(\displaystyle{ t=z^{4}}\) tak jak napisałem.
-
- Użytkownik
- Posty: 1958
- Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 361 razy
Liczby zespolone - równanie
Lol aż sam jestem zdziwiony dlaczego napisałem \(\displaystyle{ t=z^3}\)
Powinno byc oczywiście \(\displaystyle{ t=z^4}\).
Powinno byc oczywiście \(\displaystyle{ t=z^4}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 80
- Rejestracja: 28 sie 2008, o 14:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: CK
- Podziękował: 30 razy
Liczby zespolone - równanie
Dopiero zaczynam w szkole liczby zespolone i kiepsko się w nich orientuję. Dlatego mam jeszcze jedno pytanko do tego wątku.
Doprowadziłam wyrażenie do postaci iloczynowej. Znalazłam cztery pierwiastki ( dla\(\displaystyle{ z^{4}=-1}\)).
I teraz mam pytanie- czy to już są wszystkie? Jak rozwiązać(\(\displaystyle{ t^{2}+16t+256)}\)?
Doprowadziłam wyrażenie do postaci iloczynowej. Znalazłam cztery pierwiastki ( dla\(\displaystyle{ z^{4}=-1}\)).
I teraz mam pytanie- czy to już są wszystkie? Jak rozwiązać(\(\displaystyle{ t^{2}+16t+256)}\)?