argument liczby zespolonej

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
monikap7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1196
Rejestracja: 6 lis 2007, o 14:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 1 raz

argument liczby zespolonej

Post autor: monikap7 »

Witam, mam narysować taki zbiór:
\(\displaystyle{ A= {{z \in C: \frac{\pi}{4}< arg \frac{z}{z+i}< \frac{\pi}{2} }}}\)
miodzio1988

argument liczby zespolonej

Post autor: miodzio1988 »

Co to znaczy, że argument nalezy do tego przedzialu? Co mozna powiedziec o czesci rzeczywistej i zespolonej liczby \(\displaystyle{ \frac{z}{z+1}}\). Mam nadzieję, że wiesz co to jest argument. Inaczej nie da rady pomóc.
ODPOWIEDZ