Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
-
Epso
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 13 maja 2009, o 12:53
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
Post
autor: Epso »
Znależć liczby zespolone takie że
\(\displaystyle{ z^{2}+3z(liczba zespolona)=0}\)
Ostatnio zmieniony 9 wrz 2009, o 17:47 przez
Epso, łącznie zmieniany 1 raz.
-
scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Post
autor: scyth »
\(\displaystyle{ z^2+3z=0 \\
z(z+3)=0 \\
\Rightarrow z=0 \ \vee \ z=-3}\)