Liczby zespolone problem

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Epso
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 13 maja 2009, o 12:53
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy

Liczby zespolone problem

Post autor: Epso »

Zad. 1

Wielomian f jest określony następująco
f(z)=\(\displaystyle{ z^3+4z^2-2z+3}\)

Obliczyć wartości zespolone
f(-2+i)=? i f(-2-i)=?


Zad 2

Znależć wszystkie pierwiastki zespolone wielomianu
a)\(\displaystyle{ x^3+x^2+x+1}\)
b)\(\displaystyle{ x^4+3x^2+3}\)
Awatar użytkownika
czeslaw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2156
Rejestracja: 5 paź 2008, o 22:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Politechnika Wrocławska
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 317 razy

Liczby zespolone problem

Post autor: czeslaw »

1. Po prostu podstawiasz za z argumenty funkcji.
2. Rozłóż na czynniki.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11406
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Liczby zespolone problem

Post autor: mol_ksiazkowy »

2a
\(\displaystyle{ (x+1)(x^2+1)}\)
\(\displaystyle{ -1, i, -i}\)
ODPOWIEDZ