Rozwiąz równanie bez pisania \(\displaystyle{ z=x+iy}\):
\(\displaystyle{ \overline{z}z^4=z|z^2|}\)
rozwiaz równanie liczby zespolone
- Marmon
- Użytkownik
- Posty: 475
- Rejestracja: 30 sty 2008, o 16:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wołomin
- Podziękował: 31 razy
- Pomógł: 75 razy
rozwiaz równanie liczby zespolone
\(\displaystyle{ \overline{z}z^4=z|z^2|}\)
\(\displaystyle{ \overline{z}zz^3=z|z\cdot z|}\)
\(\displaystyle{ \overline{z}zz^3=z|z|| z|}\)
\(\displaystyle{ |z|^2 z^3=z|z|^2}\)
\(\displaystyle{ z|z|^2 (z^2 -1)=0}\)
\(\displaystyle{ z|z|^2 (z-1)(z+1)=0}\)
\(\displaystyle{ z=0 \vee z=1 \vee z=-1}\)
Jest ok? Bo nie wiem czy jest różnica między \(\displaystyle{ |z^2|}\) a \(\displaystyle{ |z|^2}\)
\(\displaystyle{ \overline{z}zz^3=z|z\cdot z|}\)
\(\displaystyle{ \overline{z}zz^3=z|z|| z|}\)
\(\displaystyle{ |z|^2 z^3=z|z|^2}\)
\(\displaystyle{ z|z|^2 (z^2 -1)=0}\)
\(\displaystyle{ z|z|^2 (z-1)(z+1)=0}\)
\(\displaystyle{ z=0 \vee z=1 \vee z=-1}\)
Jest ok? Bo nie wiem czy jest różnica między \(\displaystyle{ |z^2|}\) a \(\displaystyle{ |z|^2}\)
rozwiaz równanie liczby zespolone
\(\displaystyle{ z=a+bi}\) podstaw i zobacz czy te wyrazenia są takie same