Rozwiązywanie równań

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
anita_1991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 31 maja 2009, o 19:27
Płeć: Kobieta

Rozwiązywanie równań

Post autor: anita_1991 »

Potrzebuje pomocy
jak rozwiązać takie równania:
1)\(\displaystyle{ (x-1)+(2-x)=(x-5)}\)
2) \(\displaystyle{ (22-x)-(10-x)=4}\)
3)\(\displaystyle{ (2x+1)+(x-3)=4x}\)
4)\(\displaystyle{ (x+3)+(3x-2)=49}\)
Ostatnio zmieniony 7 wrz 2009, o 22:31 przez tkrass, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

Rozwiązywanie równań

Post autor: Inkwizytor »

1. Pozbądź się nawiasów
2. Niewiadome na jedną stronę, liczby na drugą
3. Grupowanie wyrazów podobnych i dalej już z górki
ODPOWIEDZ