Równanie zespolone

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Mateusz L
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 3 wrz 2009, o 15:35
Płeć: Mężczyzna

Równanie zespolone

Post autor: Mateusz L »

Witam. W zeszycie od algebry znalazłem następujące równanie:

\(\displaystyle{ z \cdot \overline{z} + z =3 - 2i}\)

A oto rozwiązanie o niego:

(x-yi)(x+yi) + x-yi -(x-yi)=3 + 2i

Dalej porównanie Re i Im...tylko czy mógłby ktoś wyjaśnić mi sąd wziął się człon
"-(x-yi)", bo podstawiając Z=x + yi ,nic takiego nie powinno zajść...
Z góry dziękuję za odpowiedź...
miodzio1988

Równanie zespolone

Post autor: miodzio1988 »

Dziwne to jest bo po prawej też wzielo się : \(\displaystyle{ 3+2i}\). Moze zle przepisales?
Mateusz L
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 3 wrz 2009, o 15:35
Płeć: Mężczyzna

Równanie zespolone

Post autor: Mateusz L »

Właśnie myślałem, ze tu może leżeć haczyk, ale pewnie źle przepisałem...
Kurcze bez tego "wątpliwego członu" nie da się tego rozwiązać, zbytnio..
miodzio1988

Równanie zespolone

Post autor: miodzio1988 »

No ja bez tego członu bym to robił. Mozna wyłączyc \(\displaystyle{ z}\) przed nawias po lewej stronie, ale nie widzę uzasadnienia dla tego dodatkowego czlonu.
ODPOWIEDZ