Sprawdzenie równania

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
fantek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 133
Rejestracja: 6 paź 2008, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 49 razy
Pomógł: 1 raz

Sprawdzenie równania

Post autor: fantek »

Mam takie równanie:
\(\displaystyle{ z^{4}-2z ^{2}+4=0}\)

\(\displaystyle{ t= z^{2}}\)

\(\displaystyle{ t^{2}-2t+4=0}\)

\(\displaystyle{ \Delta=(-2)^{2}-4*4=4-16=-12= (\sqrt{12}i)^{2}}\)

\(\displaystyle{ t_{1}= \frac{2- \sqrt{12}i }{2}}\)

\(\displaystyle{ t_{2}= \frac{2+\sqrt{12}i }{2}}\)

\(\displaystyle{ z^{2}= \frac{2+\sqrt{12}i }{2}}\) LUB \(\displaystyle{ z^{2}=\frac{2- \sqrt{12}i }{2}}\)

\(\displaystyle{ z_{1} = \sqrt{\frac{2+\sqrt{12}i }{2}}}\)

\(\displaystyle{ z_{2} = -\sqrt{\frac{2+\sqrt{12}i }{2}}}\)

\(\displaystyle{ z_{3} = \sqrt{=\frac{2- \sqrt{12}i }{2}}}\)

\(\displaystyle{ z_{4} = -\sqrt{=\frac{2- \sqrt{12}i }{2}}}\)
I mam pytanie dobrze to jest zrobione??
Bo w książce mam takie wyniki podane:
\(\displaystyle{ z _{1}= \frac{ \sqrt{3} +i}{ \sqrt{2} }}\)
\(\displaystyle{ z _{2}= \frac{ \sqrt{3} -i}{ \sqrt{2} }}\)
\(\displaystyle{ z _{3}= -\frac{ \sqrt{3} +i}{ \sqrt{2} }}\)
\(\displaystyle{ z _{4}=\frac{ \sqrt{3} -i}{ \sqrt{2} }}\)
I mam pytanie dobrze to jest zrobione??
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Sprawdzenie równania

Post autor: Nakahed90 »

Twoje wyniki są Ok, chociaż można je jeszcze uprościć do postaci z odpowiedzi.
Kamil_B
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1958
Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 361 razy

Sprawdzenie równania

Post autor: Kamil_B »

Jest ok.
Ostatnio zmieniony 2 wrz 2009, o 11:34 przez Kamil_B, łącznie zmieniany 1 raz.
fantek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 133
Rejestracja: 6 paź 2008, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 49 razy
Pomógł: 1 raz

Sprawdzenie równania

Post autor: fantek »

Kamil_B pisze:\(\displaystyle{ \Delta = (\sqrt{12}i)^{2}=-12}\)
Przecież tak napisałem:/
Kamil_B
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1958
Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 361 razy

Sprawdzenie równania

Post autor: Kamil_B »

Już poprawione, żle spojrzałem
fantek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 133
Rejestracja: 6 paź 2008, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 49 razy
Pomógł: 1 raz

Sprawdzenie równania

Post autor: fantek »

\(\displaystyle{ z ^{2}+(1+4i)z-(5+i)=0}\)

Delta wychodzi mi taka:
\(\displaystyle{ -35+4i}\)
I nie wiem jak to zamienić na postać \(\displaystyle{ (a+b)^{2}}\)
ODPOWIEDZ