Rozwiazac równanie
Rozwiazac równanie
\(\displaystyle{ z^{4}+ 2( 2-i)z^{2}- 8i = 0}\)
jak się zabrać do tego ??
pozdrawiam Kamil
jak się zabrać do tego ??
pozdrawiam Kamil
Ostatnio zmieniony 1 wrz 2009, o 19:35 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 5 razy.
Powód: Umieszczaj całe wyrażenia matematyczne miedzy znakami[latex] i [/latex] - zapis będzie czytelniejszy.
Powód: Umieszczaj całe wyrażenia matematyczne miedzy znakami
Rozwiazac równanie
\(\displaystyle{ \Delta= [2\cdot(2-i)]^2 - 4\cdot 8i}\)
Ostatnio zmieniony 1 wrz 2009, o 19:35 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 133
- Rejestracja: 6 paź 2008, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 49 razy
- Pomógł: 1 raz
Rozwiazac równanie
A nie powinno być czasem
\(\displaystyle{ \Delta= [2\cdot(2-i)]^2 - 4\cdot (-8i)??}\)
A wynik powinien chyba taki wyjść:
\(\displaystyle{ \Delta= 12+16i???}\)
I mam pytanie jak zapisać to \(\displaystyle{ 12+16i}\)=\(\displaystyle{ (a+b)^{2}??}\)Jest jakaś metoda?
I wtedy:
\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta} = 4+2i}\)
I co trzeba zrobić dalej??
\(\displaystyle{ z_{1} i z_{2} ??}\)Tylko że tutaj mają wyjść chyba\(\displaystyle{ z_{1},z_{2} ,z_{3},z_{4}}\)
Jak to teraz policzyć?
\(\displaystyle{ \Delta= [2\cdot(2-i)]^2 - 4\cdot (-8i)??}\)
A wynik powinien chyba taki wyjść:
\(\displaystyle{ \Delta= 12+16i???}\)
I mam pytanie jak zapisać to \(\displaystyle{ 12+16i}\)=\(\displaystyle{ (a+b)^{2}??}\)Jest jakaś metoda?
I wtedy:
\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta} = 4+2i}\)
I co trzeba zrobić dalej??
\(\displaystyle{ z_{1} i z_{2} ??}\)Tylko że tutaj mają wyjść chyba\(\displaystyle{ z_{1},z_{2} ,z_{3},z_{4}}\)
Jak to teraz policzyć?
Rozwiazac równanie
czy moze ktos potwiedzic ten tok rozwiazywania??
bo mi wychodzi \(\displaystyle{ \Delta = 28-32i}\)
bo mi wychodzi \(\displaystyle{ \Delta = 28-32i}\)
Rozwiazac równanie
23611.htmrico88 pisze:czy moze ktos potwiedzic ten tok rozwiazywania??
bo mi wychodzi \(\displaystyle{ \Delta = 28-32i}\)
3841.htm
Poczytaj sobie. Rogal to ładnie opisuje.