wszystkie wartości wyrażeń

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
adacho90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 197
Rejestracja: 24 cze 2008, o 15:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska
Podziękował: 41 razy

wszystkie wartości wyrażeń

Post autor: adacho90 »

\(\displaystyle{ \sqrt{1+i}}\), \(\displaystyle{ \sqrt[3]{7-4i}}\)
miodzio1988

wszystkie wartości wyrażeń

Post autor: miodzio1988 »

Tam jest przecinek? Skorzystaj ze wzoru, który jest na wiki:

->Pierwiastkowanie
Liczbę zespoloną przedstawiasz w postaci trygonometrycznej i korzystasz ze wzoru.
adacho90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 197
Rejestracja: 24 cze 2008, o 15:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska
Podziękował: 41 razy

wszystkie wartości wyrażeń

Post autor: adacho90 »

ja miałem na to inny pomysł, np:

\(\displaystyle{ \sqrt{1+i} =a+bi}\), podnieść do kwadratu i porównać części rzeczywiste i urojone..
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

wszystkie wartości wyrażeń

Post autor: Nakahed90 »

Tak też można zrobić.
adacho90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 197
Rejestracja: 24 cze 2008, o 15:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska
Podziękował: 41 razy

wszystkie wartości wyrażeń

Post autor: adacho90 »

na razie nie wiem jak zastosować wzór z wiki...
miodzio1988

wszystkie wartości wyrażeń

Post autor: miodzio1988 »

adacho90 pisze:na razie nie wiem jak zastosować wzór z wiki...
Czego nie wiesz? Liczb nie potrafisz podstawić? Zamien najpierw postac tej liczbyc zespolonej na postac trygonometryczną.
ODPOWIEDZ