narysować zbiór punktów

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
michal0389
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 121
Rejestracja: 6 wrz 2007, o 18:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jarosław
Podziękował: 51 razy

narysować zbiór punktów

Post autor: michal0389 »

Na płaszczyźnie zespolonej narysować zbiór punktów:

\(\displaystyle{ A=\{z \in C: |z- \frac{2+2i}{1-i}|<3 \wedge Re(z+1)<Im(z-1)\}}\)

\(\displaystyle{ \frac{2+2i}{1-i}= \frac{(2+2i)(1+i)}{(1-i)(1+i)}= \frac{2+2i+2i+2i^2}{1-i^2}= \frac{4i}{2}=2i}\)

\(\displaystyle{ |z-2i|<3}\)

Czyli to jest koło w środku o współrzędnych \(\displaystyle{ (0,-2)}\)a \(\displaystyle{ r=3}\)?


\(\displaystyle{ Re(z+1)=Re(x+yi+1)=x+1}\)
\(\displaystyle{ Im(z-1)=Im(x+yi-1)=yi}\)

\(\displaystyle{ x+1<yi}\)

I tutaj ściana Jak to dalej zrobic
Awatar użytkownika
Yaco_89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 992
Rejestracja: 1 kwie 2008, o 00:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tychy/Kraków
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 204 razy

narysować zbiór punktów

Post autor: Yaco_89 »

Im(x+yi)=y, a nie yi, więc drugi warunek sprowadza się do nierówności x+1<y.
ODPOWIEDZ