Równanie z liczbami zespolonymi
Równanie z liczbami zespolonymi
Uu, poważny błąd...
Skorzystaj z postaci trygonometrycznej i de Moivre'a.
Skorzystaj z postaci trygonometrycznej i de Moivre'a.
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Równanie z liczbami zespolonymi
Chyba prościej przyłożyć moduł do obu stron, stąd: \(\displaystyle{ |z|^5=|z|^2}\) czyli \(\displaystyle{ |z|=0}\) lub \(\displaystyle{ |z|=1}\).
Z pierwszym przypadku oczywiście dostajemy \(\displaystyle{ z=0}\), a w drugim przypadku wstawiamy do wyjściowego równania i jako rozwiązanie dostajemy wszystkie pierwiastki piątego stopnia z jedynki.
Q.
Z pierwszym przypadku oczywiście dostajemy \(\displaystyle{ z=0}\), a w drugim przypadku wstawiamy do wyjściowego równania i jako rozwiązanie dostajemy wszystkie pierwiastki piątego stopnia z jedynki.
Q.