Arg. Zadania z egzaminu ze studiów
Arg. Zadania z egzaminu ze studiów
Witam.
Tak sie składa że oblałem pierwszy egzamin z Algebry. Mam wszystkie pytania a poprawkowy egzamin z algebry to praktycznie ten sam egzamin co pierwszy tylko pozmieniane liczby np z 2 na 3 i tyle wiec próbuje teraz rozwiązać każde zadanie po kolei z tamtego egzaminu. A to pytania których niebardzo rozumiem... (z liczb zespolonych):
Wyznaczyć:
a) \(\displaystyle{ Arg(-1-i)}\)
b) \(\displaystyle{ 3-5i}\)
Uzupełnić:
a) \(\displaystyle{ Arg( z_{1} z_{2})=}\)
No i nie wiem jak za to sie zabrać. Arg... tak jest to argument na wiki: ale nie wiem ogóle jak sie za to zabrać więc prosze o pomoc co poprawka sie zbliża dużymi krokami
pozdrawiam
Tak sie składa że oblałem pierwszy egzamin z Algebry. Mam wszystkie pytania a poprawkowy egzamin z algebry to praktycznie ten sam egzamin co pierwszy tylko pozmieniane liczby np z 2 na 3 i tyle wiec próbuje teraz rozwiązać każde zadanie po kolei z tamtego egzaminu. A to pytania których niebardzo rozumiem... (z liczb zespolonych):
Wyznaczyć:
a) \(\displaystyle{ Arg(-1-i)}\)
b) \(\displaystyle{ 3-5i}\)
Uzupełnić:
a) \(\displaystyle{ Arg( z_{1} z_{2})=}\)
No i nie wiem jak za to sie zabrać. Arg... tak jest to argument na wiki: ale nie wiem ogóle jak sie za to zabrać więc prosze o pomoc co poprawka sie zbliża dużymi krokami
pozdrawiam
- Yaco_89
- Użytkownik
- Posty: 992
- Rejestracja: 1 kwie 2008, o 00:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tychy/Kraków
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 204 razy
Arg. Zadania z egzaminu ze studiów
Wyjaśnię to na przykładzie a). Masz liczbę z=(-1-i). Część rzeczywista Re(z)-1, część urojona Im(z)=-1. Teraz liczysz Arg z ze wzoru \(\displaystyle{ Arg(z)=arctg( \frac{Im(z)}{Re(z)})=arctg(1)= \frac{\pi}{4} \vee \frac{5\pi}{4}}\) ale jak narysujesz sobie tę liczbę na płaszczyźnie zespolonej to widzisz, że poprawny jest drugi wynik. Zajrzyj do książki T.Jurlewicz i Z.Skoczylasa "Algebra liniowa 1" a nie powinieneś mieć problemu z tego typu zadaniami.
PS
\(\displaystyle{ Arg( z_{1}z_{2})=Arg(z _{1})+Arg(z _{2} )}\)
PS
\(\displaystyle{ Arg( z_{1}z_{2})=Arg(z _{1})+Arg(z _{2} )}\)
Arg. Zadania z egzaminu ze studiów
Yaco dzięki ale chyba popełniłeś błąd:
Arg(z)=arctg( \(\displaystyle{ \frac{Im (z)}{Re (z)}}\) )
to mamy potem:
arctg ( \(\displaystyle{ \frac{-i}{-1}}\) )
i teraz żeby nam te "i" zniknęło możemy podnieść do kwadratu licznik i mianownik? Jeżeli tak to wyszło by nam:
arctg ( \(\displaystyle{ \frac{1}{1}}\) ) = arctg(1)
Czyli w sumie tak samo jak tobie tylko chciałem zobaczyć czy dobre mam myślenie jak to zrobić?
PS. \(\displaystyle{ Arg( z_{1}z_{2})=Arg(z _{1})+Arg(z _{2} )}\) i to wszystko ?
A co do wzoru:Część rzeczywista Re(z)-1, część urojona Im(z)=-1 (nie -1 tylko -i z tego co mi sie zdaje).
Arg(z)=arctg( \(\displaystyle{ \frac{Im (z)}{Re (z)}}\) )
to mamy potem:
arctg ( \(\displaystyle{ \frac{-i}{-1}}\) )
i teraz żeby nam te "i" zniknęło możemy podnieść do kwadratu licznik i mianownik? Jeżeli tak to wyszło by nam:
arctg ( \(\displaystyle{ \frac{1}{1}}\) ) = arctg(1)
Czyli w sumie tak samo jak tobie tylko chciałem zobaczyć czy dobre mam myślenie jak to zrobić?
PS. \(\displaystyle{ Arg( z_{1}z_{2})=Arg(z _{1})+Arg(z _{2} )}\) i to wszystko ?
- czeslaw
- Użytkownik
- Posty: 2156
- Rejestracja: 5 paź 2008, o 22:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Politechnika Wrocławska
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 317 razy
Arg. Zadania z egzaminu ze studiów
Jak podniesiesz taki ułamek do kwadratu to wyjdzie po pierwsze \(\displaystyle{ \arc \tg (-1)}\), a po drugie to będzie kwadrat tego co masz otrzymać, więc musiałbyś to jeszcze spierwiastkować. Nie można podnosić do kwadratu tylko dlatego, że wynik się zgadza...Sparrow pisze:( \(\displaystyle{ \arc \tg \frac{-i}{-1}}\) )
- mcbob
- Użytkownik
- Posty: 479
- Rejestracja: 15 gru 2008, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poland
- Pomógł: 69 razy
Arg. Zadania z egzaminu ze studiów
Dla liczby zespolonej \(\displaystyle{ z=a+bi}\) argument możesz sobie też łatwo wyznaczyć w ten sposób że:
1) liczysz moduł
2) zapisujesz że \(\displaystyle{ \sin\phi= \frac{b}{ \left|z \right| }}\) i \(\displaystyle{ \cos\phi= \frac{a}{ \left|z \right| }}\)
3) i wyznaczasz odpowiedni kąt
1) liczysz moduł
2) zapisujesz że \(\displaystyle{ \sin\phi= \frac{b}{ \left|z \right| }}\) i \(\displaystyle{ \cos\phi= \frac{a}{ \left|z \right| }}\)
3) i wyznaczasz odpowiedni kąt
Arg. Zadania z egzaminu ze studiów
mvbob dzięki za zainteresowanie ale jak zacząłem rozkminiać jeden sposób to trzymam sie jednego bo potem będę miał mętlik
\(\displaystyle{ arctg(1)}\) jak sie to oblicza?
To znaczy tak. Patrze sobie na \(\displaystyle{ ctg(1)}\) i mam że jest to \(\displaystyle{ \frac{\pi}{4}}\). a arctg to jest funkcja odwrotna do ctg z tego co wiem. A to oznacza że jest to albo te 45stopni, albo 180+45=225. Dobrze kojarzę?
\(\displaystyle{ arctg(1)}\) jak sie to oblicza?
To znaczy tak. Patrze sobie na \(\displaystyle{ ctg(1)}\) i mam że jest to \(\displaystyle{ \frac{\pi}{4}}\). a arctg to jest funkcja odwrotna do ctg z tego co wiem. A to oznacza że jest to albo te 45stopni, albo 180+45=225. Dobrze kojarzę?
- czeslaw
- Użytkownik
- Posty: 2156
- Rejestracja: 5 paź 2008, o 22:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Politechnika Wrocławska
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 317 razy
Arg. Zadania z egzaminu ze studiów
Tak, tylko że \(\displaystyle{ y = \arc \tg x}\) (jako funkcja) przyjmuje tylko jedną wartość dla każdego argumentu, to znaczy że dla 1 może przyjąć tylko wartość 45 stopni, 225 już nie.
-
- Użytkownik
- Posty: 1958
- Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 361 razy
Arg. Zadania z egzaminu ze studiów
arctg jest funkcją odwrotną do tg.Sparrow pisze:a arctg to jest funkcja odwrotna do ctg z tego co wiem.
Arg. Zadania z egzaminu ze studiów
w celu upewnieniaSparrow pisze: to oznacza że jest to albo te 45stopni, albo 180+45=225. Dobrze kojarzę?
180+45=225 napisales na podstawie znaku stojącego przy 1 tak? jest on dodatni a wiec moze byc w III cwiartce czyli 180+45? no albo w I gdzie wszystkie funkcje sa dodatnie czyli 45. dobrze mysle?
co w przypadku gdyby wynik nam wyszedł -1? [ tzn arctg(-1)=? ]
- mcbob
- Użytkownik
- Posty: 479
- Rejestracja: 15 gru 2008, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poland
- Pomógł: 69 razy
Arg. Zadania z egzaminu ze studiów
Aby rozwiać wątpliwości:
arcus tangens jest funkcją odwrotną do funkcji tangens rozpatrywanej na przedziale \(\displaystyle{ (- \frac{\pi}{2}; \frac{\pi}{2})}\) tzn. że jest funkcją rosnącą, dziedziną jest \(\displaystyle{ R}\), a zbiorem wartości \(\displaystyle{ (- \frac{\pi}{2}; \frac{\pi}{2})}\)
arcus tangens jest funkcją odwrotną do funkcji tangens rozpatrywanej na przedziale \(\displaystyle{ (- \frac{\pi}{2}; \frac{\pi}{2})}\) tzn. że jest funkcją rosnącą, dziedziną jest \(\displaystyle{ R}\), a zbiorem wartości \(\displaystyle{ (- \frac{\pi}{2}; \frac{\pi}{2})}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 80
- Rejestracja: 30 sie 2009, o 12:08
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 4 razy
Arg. Zadania z egzaminu ze studiów
Otrzymałbyś kąt , czyli argument \(\displaystyle{ \frac{3}{4}\pi}\) lub \(\displaystyle{ \frac{7}{4}\pi}\) (II lub IV ćw.) w zależności od znaku \(\displaystyle{ im(z)}\)czy \(\displaystyle{ re(z)}\) ( która z nich jest ujemna?)co w przypadku gdyby wynik nam wyszedł -1? [ tzn arctg(-1)=? ]
Arg. Zadania z egzaminu ze studiów
możesz rozpatrzyc oba przypadki
w jednym ujemna niech bedzie im(z)
w drugim re(z)
mozesz bardziej rozwinac to jak doszlas do tych wynikow.. jeden widze ze z tabeli wart funkcji trygonom. a ten drugi?
w jednym ujemna niech bedzie im(z)
w drugim re(z)
mozesz bardziej rozwinac to jak doszlas do tych wynikow.. jeden widze ze z tabeli wart funkcji trygonom. a ten drugi?
-
- Użytkownik
- Posty: 80
- Rejestracja: 30 sie 2009, o 12:08
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 4 razy
Arg. Zadania z egzaminu ze studiów
Z okresowości tangensa. Szukam dla jakiego kąta tg wynosi np. -1 i znajduję \(\displaystyle{ \frac{3}{4}\pi}\), (II ćw.-gdy gdy b>0, a<0) lub \(\displaystyle{ \frac{3}{4}\pi}\)+\(\displaystyle{ \pi}\)(IVćw.-gdy b<0, a>0)