Rozpatrz liczbe zespoloną
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 5 maja 2009, o 17:32
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
Rozpatrz liczbe zespoloną
Rozpatrz liczbe zespoloną: \(\displaystyle{ z_{1}=-3+4i}\)
a) Narysuj tą liczbę zespoloną jako płaszczyzne zespoloną
b) Wyraź tą liczbe jako \(\displaystyle{ z_{1}= re^{iF}}\)
Nie wiedzialam jak zrobić ten znak i jak on się nazywa (tita albo jakos tak - zastąpiłam ten symbol literą F a u mnie on wyglada: zero w srodku przedzielone pozioma kreska)
c) Znajdz: \(\displaystyle{ ln(z_{1})}\)
Bardzo prosze o pomoc w rozwiązaniu tego zadania: BARDZO MI ZALEŻY ABY KTOS MI WYTŁUMACZYŁ KROK PO KROKU JAK ROZWIAZAC TO ZADANIE (MUSZE WIEDZIEC JAK ROZWIAZYWAC ZADANIA TEGO TYPU) PRZYZNAJE ZE PIERWSZY RAZ MAM DO CZYNIENIA Z TAKIMI ZADANIAMI.
a) Narysuj tą liczbę zespoloną jako płaszczyzne zespoloną
b) Wyraź tą liczbe jako \(\displaystyle{ z_{1}= re^{iF}}\)
Nie wiedzialam jak zrobić ten znak i jak on się nazywa (tita albo jakos tak - zastąpiłam ten symbol literą F a u mnie on wyglada: zero w srodku przedzielone pozioma kreska)
c) Znajdz: \(\displaystyle{ ln(z_{1})}\)
Bardzo prosze o pomoc w rozwiązaniu tego zadania: BARDZO MI ZALEŻY ABY KTOS MI WYTŁUMACZYŁ KROK PO KROKU JAK ROZWIAZAC TO ZADANIE (MUSZE WIEDZIEC JAK ROZWIAZYWAC ZADANIA TEGO TYPU) PRZYZNAJE ZE PIERWSZY RAZ MAM DO CZYNIENIA Z TAKIMI ZADANIAMI.
Rozpatrz liczbe zespoloną
Bez sensu to jest.lukasz_stary pisze:a) Narysuj tą liczbę zespoloną jako płaszczyzne zespoloną
Powinno być "Narysuj tę liczbę zespoloną na płaszczyznie zespolonej".
Tetalukasz_stary pisze:Nie wiedzialam jak zrobić ten znak i jak on się nazywa (tita albo jakos tak - zastąpiłam ten symbol literą F a u mnie on wyglada: zero w srodku przedzielone pozioma kreska)
Czego nie wiesz? Tak konkretnie. Chętnie Ci we wszystkim pomogę.
I zajrzyj od razu na wiki.
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 5 maja 2009, o 17:32
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
Rozpatrz liczbe zespoloną
Szczerze mowiac wogole nic te zadania mi nie mowia, wikipedia jest pisana dla geniuszy nie dla mnie. Mozesz mi krok po kroku wszystko wytlumaczyc ?
Rozpatrz liczbe zespoloną
Robimy razem z wiki:
Postać algebraiczna (kanoniczna)
O!! Tutaj mamy już rozwiązanie pierwszego zadania.
W naszym przykładzie czym jest \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\)?? (patrz na rysunek z wiki)
Postać algebraiczna (kanoniczna)
O!! Tutaj mamy już rozwiązanie pierwszego zadania.
W naszym przykładzie czym jest \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\)?? (patrz na rysunek z wiki)
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 5 maja 2009, o 17:32
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
Rozpatrz liczbe zespoloną
\(\displaystyle{ a=-3}\)lukasz_stary pisze:a=-3 b= 4i ?
i
\(\displaystyle{ b= 4}\)
Pamiętaj , że a i b to są liczby rzeczywiste. No dobra. Jedno już mamy.
Wiesz co to jest postac trygonometryczna liczby zespolonej?
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 5 maja 2009, o 17:32
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
Rozpatrz liczbe zespoloną
post473282.htm?hilit=posta%C4%87%20trygonometryczna#p473282
Tutaj masz przyklad.
Na naszym forum jest opcja "szukaj" więc korzystaj z niej ok?
Moduł tej liczby zespolonej wyznacz.,
Tutaj masz przyklad.
Na naszym forum jest opcja "szukaj" więc korzystaj z niej ok?
Moduł tej liczby zespolonej wyznacz.,
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 5 maja 2009, o 17:32
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
Rozpatrz liczbe zespoloną
No \(\displaystyle{ 5}\) to dobra odpowiedź. teraz jest nam potrzebny kąt teta. Zajrzyj na wiki.
Ostatnio zmieniony 13 sie 2009, o 21:08 przez miodzio1988, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 5 maja 2009, o 17:32
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
Rozpatrz liczbe zespoloną
Kurcze, pamiętam ze robiłam takie zadanie z wyznaczaniem tylko zapomnialam wszystko:
\(\displaystyle{ \theta=5(cos\alpha + isinBeta)}\)
ale do tego trzeba obliczyc kont tylko wylecialo mi z glowy jak sie to liczylo - dobrze mowie ?
\(\displaystyle{ \theta=5(cos\alpha + isinBeta)}\)
ale do tego trzeba obliczyc kont tylko wylecialo mi z glowy jak sie to liczylo - dobrze mowie ?
Rozpatrz liczbe zespoloną
kąt
No źle to napisałeś.
\(\displaystyle{ z= \left| z \right|(cosF + isinF)}\)
\(\displaystyle{ F}\) wyznaczasz inaczej:
Postać trygonometryczna
Poczytaj. Błagam Cie.-- 13 sierpnia 2009, 21:18 --
No źle to napisałeś.
\(\displaystyle{ z= \left| z \right|(cosF + isinF)}\)
\(\displaystyle{ F}\) wyznaczasz inaczej:
Postać trygonometryczna
Poczytaj. Błagam Cie.-- 13 sierpnia 2009, 21:18 --
Kurcze, pamiętam ze robiłam takie zadanie z wyznaczaniem
Nie widzisz tutaj sprzeczności?lukasz_stary pisze:PRZYZNAJE ZE PIERWSZY RAZ MAM DO CZYNIENIA Z TAKIMI ZADANIAMI.
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 5 maja 2009, o 17:32
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
Rozpatrz liczbe zespoloną
\(\displaystyle{ z=5(cos\frac{127}{180}pi +isin\frac{127}{180}pi}\))
nie wiem, prosze nie denerwuj sie tylko, i wytlumacz mi
nie wiem, prosze nie denerwuj sie tylko, i wytlumacz mi
Rozpatrz liczbe zespoloną
No to skąd wzielo Ci się:
\(\displaystyle{ \frac{127}{180}\pi}\)
?
Jak to policzyłaś? Musisz podawać mi wszystkie kroki jakie czynisz, bo inaczej ewentualnego błędu nie znajdę.
\(\displaystyle{ \frac{127}{180}\pi}\)
?
Jak to policzyłaś? Musisz podawać mi wszystkie kroki jakie czynisz, bo inaczej ewentualnego błędu nie znajdę.
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 5 maja 2009, o 17:32
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
Rozpatrz liczbe zespoloną
narysowalam os wspolrzednych i naryslowalam wektor -3 + 4 i wyszedł mi on w drugiej ćwiartce i teraz wiem ze cwiartka pierwa ma 90 stopni a druga 37 stopni (z funkcji trygonometrycznych) i to nam daje 127 stopni i trzeba zamienic na radiany i wyszlo tyle.