liczby zespolone - pierwiastki
liczby zespolone - pierwiastki
Jest wzór na to, wiesz? Musisz tylko zamienić \(\displaystyle{ 1- \sqrt{3}i}\) na postać trygonometryczną
liczby zespolone - pierwiastki
mam podobny przykład, może ktoś wytłumaczyć krok po kroku jak to zrobić?
Bardzo proszę
Bardzo proszę
liczby zespolone - pierwiastki
Krok po kroku:mgcaliber pisze:mam podobny przykład, może ktoś wytłumaczyć krok po kroku jak to zrobić?
Bardzo proszę
1) liczbe zespoloną przedstawiasz w postaci trygonometrycznej
2) korzystasz ze wzoru.
I tyle
liczby zespolone - pierwiastki
jaki wzór? jaka postać trygonometryczna, generalnie jestem zielony w liczbach zespolonych i chciałbym sie czegoś nauczyć.
liczby zespolone - pierwiastki
Wiesz co to jest wikipedia? Wikipedia Ci powie to samo co ja. Tak ciężko najpierw poszukać w necie tych rzeczy?mgcaliber pisze:jaki wzór? jaka postać trygonometryczna, generalnie jestem zielony w liczbach zespolonych i chciałbym sie czegoś nauczyć.
liczby zespolone - pierwiastki
Kod: Zaznacz cały
http://wms.mat.agh.edu.pl/~zrr/zespolone/
(teoria, zadanka z rozwiazaniami)
Mam nadzieje ze to Ci pomoze w ogarnięciu liczb zespolonych ( mnie pomogło )
-
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 25 cze 2009, o 11:46
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Busko- Zdrój
- Podziękował: 3 razy
liczby zespolone - pierwiastki
\(\displaystyle{ z= \sqrt[3]{(1- \sqrt{3} i)}}\)
\(\displaystyle{ z=(1, \sqrt{3})}\)
\(\displaystyle{ \left|z \right| = \sqrt{1+3} =2}\)
\(\displaystyle{ cos \alpha = \frac{ 1 }{2}}\)
\(\displaystyle{ sin \alpha = \frac{ -\sqrt{3} }{2}}\)
wiec cwiartka IV
\(\displaystyle{ 2\pi - \frac{\pi}{3}= \frac{5\pi}{3}}\)
\(\displaystyle{ z=2 \left( cos\frac{5\pi}{3} + i sin\frac{5\pi}{3} \right)}\)
\(\displaystyle{ z _{o} = 2 ^{3} \left( cos\frac{5\pi+0\pi}{3*3} + i sin\frac{5\pi}{9} \right)=}\) ale nie wiem co dalej zrobic z tym...
\(\displaystyle{ z _{1} =2 ^{3} \left( cos\frac{5\pi+2\pi}{3*3} + i sin\frac{7\pi}{9} \right)=......}\)
\(\displaystyle{ z _{2} = 2 ^{3} \left( cos\frac{5\pi+4\pi}{3*3} + i sin\frac{9\pi}{9} \right)=2 ^{3} \left( cos\pi + i sin\pi\right)=2 ^{3} (-1+ i 0)=-8}\)
\(\displaystyle{ z=(1, \sqrt{3})}\)
\(\displaystyle{ \left|z \right| = \sqrt{1+3} =2}\)
\(\displaystyle{ cos \alpha = \frac{ 1 }{2}}\)
\(\displaystyle{ sin \alpha = \frac{ -\sqrt{3} }{2}}\)
wiec cwiartka IV
\(\displaystyle{ 2\pi - \frac{\pi}{3}= \frac{5\pi}{3}}\)
\(\displaystyle{ z=2 \left( cos\frac{5\pi}{3} + i sin\frac{5\pi}{3} \right)}\)
\(\displaystyle{ z _{o} = 2 ^{3} \left( cos\frac{5\pi+0\pi}{3*3} + i sin\frac{5\pi}{9} \right)=}\) ale nie wiem co dalej zrobic z tym...
\(\displaystyle{ z _{1} =2 ^{3} \left( cos\frac{5\pi+2\pi}{3*3} + i sin\frac{7\pi}{9} \right)=......}\)
\(\displaystyle{ z _{2} = 2 ^{3} \left( cos\frac{5\pi+4\pi}{3*3} + i sin\frac{9\pi}{9} \right)=2 ^{3} \left( cos\pi + i sin\pi\right)=2 ^{3} (-1+ i 0)=-8}\)
Ostatnio zmieniony 27 cze 2009, o 12:29 przez Katia_bz, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 129
- Rejestracja: 2 sty 2011, o 14:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 170
- Podziękował: 6 razy
liczby zespolone - pierwiastki
Czy argument nie powinien zapełnić \(\displaystyle{ 2\pi}\)??
(przebiec od \(\displaystyle{ 0}\) do \(\displaystyle{ 2\pi}\))
pzdr
(przebiec od \(\displaystyle{ 0}\) do \(\displaystyle{ 2\pi}\))
pzdr