Oblicz sume

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
lakers88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 3 lut 2008, o 12:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z nienacka

Oblicz sume

Post autor: lakers88 »

Oblicz sumę:
\(\displaystyle{ 1 + \frac{ \sqrt{3} - i }{2} + (\frac{ \sqrt{3}-i }{2})^{2} + ... + ( \frac{ \sqrt{3} -i}{2})^{20}}\)

pomóżcie dawno nie miałem zespolonych a muszę koledze wyjaśnic
frej

Oblicz sume

Post autor: frej »

Najpierw wzór na sumę ciągu geometrycznego, potem de'Moivre.
lakers88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 3 lut 2008, o 12:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z nienacka

Oblicz sume

Post autor: lakers88 »

nie pamiętam wiele z tego, możesz mi to rozwiązac? Głównie chodzi o tego de'Moivre
frej

Oblicz sume

Post autor: frej »

Najpierw napisz mi jak to będzie wyglądało po zastosowaniu wzoru na sumę początkowych wyrazów ciągu geometrycznego.
ODPOWIEDZ