Rozwiąż równanie w zbiorze liczb zespolonych

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Dziki_szn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 14 cze 2009, o 14:40
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Rozwiąż równanie w zbiorze liczb zespolonych

Post autor: Dziki_szn »

Witam oto przykładowe zadania na koło ktore bede miał, ma ktoś pojęcie jak je rozwiązać??

(i-2)\(\displaystyle{ x^{2}}\) + (1+3i)x + 1=0

\(\displaystyle{ ( \sqrt[3]{-27i}}\) )
\(\displaystyle{ ( 3- \sqrt{3i}}\) ) \(\displaystyle{ ^{11}}\)

zaznacz na płaszczyżnie zespolonej zbiór {\(\displaystyle{ z:rez \ge}\) 1 \(\displaystyle{ \wedge}\) |z-1+3<3|}

Jak by było to mozliwe to prosil bym o rozpisanie tych zadań. Z góry dziękuje:)
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

Rozwiąż równanie w zbiorze liczb zespolonych

Post autor: Rogal »

A możesz poprawić zapis, czyli napisać tagi \(\displaystyle{ i [/ tex] nie przy jednym wyrażeniu, tylko na samym początku i na końcu każdej LINII?
Co do zadań, to gdybyś się tylko rozejrzał po dziale, w którym to zapostowałeś, to znalazłbyś mnóstwo takich zadań zrobionych, więc nie zdziw się, że nikomu nie będzie się chciało pisać tego samego po sto razy.}\)
Dziki_szn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 14 cze 2009, o 14:40
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Rozwiąż równanie w zbiorze liczb zespolonych

Post autor: Dziki_szn »

Zadanie 1 2 i 3 juz mi wytłumaczyli ale nikt nie moze rozgryzc 4 a na forum nie moge go znalezc jak ktos by wiedział to...
miodzio1988

Rozwiąż równanie w zbiorze liczb zespolonych

Post autor: miodzio1988 »

Dziki_szn pisze:Zadanie 1 2 i 3 juz mi wytłumaczyli ale nikt nie moze rozgryzc 4 a na forum nie moge go znalezc jak ktos by wiedział to...
Co to znaczy, że część rzeczywista liczby zespolonej jest większa od 1? I Co to jest moduł liczby zespolonej? Jak będziesz wiedział to te zadanka będą banalne dla Ciebie.
Dziki_szn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 14 cze 2009, o 14:40
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Rozwiąż równanie w zbiorze liczb zespolonych

Post autor: Dziki_szn »

Mam do was jeszcze jedno pytanie odnośnie 3 zadania. Obliczyłem |z| ale nie mam pojęcia jak obliczyć \(\displaystyle{ \phi}\)? Patrze na rozwiązane zadanie i nie wiem jak obliczyć \(\displaystyle{ \phi}\). O co chodzi z tymi ćwiartkami ??
miodzio1988

Rozwiąż równanie w zbiorze liczb zespolonych

Post autor: miodzio1988 »

Nie wiesz co to jest ćwiartka? Kąt wiesz jak się liczy nie? Prosty schemat.
ODPOWIEDZ