\(\displaystyle{ \frac{2+3i}{i} +2-i=2+3i+2i-i^2=2+5i+1=3+5i\\\\\
Re=3\\\\
Imz=5\\\}\)
Drugi przykład:
\(\displaystyle{ \frac{4-6i}{-1+i} =(4-6i)(-1+i)=-4+4i+6i-6i^2=-4=10i=6=2+10i=1+5i\\\\
Re=1\\\
Imz=5\\\}\)
Proszę o sprawdzenie czy o to chodzi ?
Przedstaw w postaci algebraicznej, sprawdzenie.
- kuba746
- Użytkownik
- Posty: 378
- Rejestracja: 10 mar 2009, o 19:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jasło
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 67 razy
Przedstaw w postaci algebraicznej, sprawdzenie.
Na pierwszy rzut oka to od razu jest źle. Jak możesz z dzielenia przejść na mnożenie tych samych liczb?
\(\displaystyle{ \frac{4-6i}{-1+i}=a+bi}\)
\(\displaystyle{ 4-6i=(a+bi)(-1+i)}\)
\(\displaystyle{ 4-6i=-a-bi+ai-b=(-a-b)+i(a-b)}\)
teraz porównaj części rzeczywiste i zespolone
\(\displaystyle{ \begin{cases} 4=-a-b \\ -6=a-b \end{cases}}\)
a \(\displaystyle{ a+bi=z=-5+i}\) czyli wynik dzielenia
\(\displaystyle{ \frac{4-6i}{-1+i}=a+bi}\)
\(\displaystyle{ 4-6i=(a+bi)(-1+i)}\)
\(\displaystyle{ 4-6i=-a-bi+ai-b=(-a-b)+i(a-b)}\)
teraz porównaj części rzeczywiste i zespolone
\(\displaystyle{ \begin{cases} 4=-a-b \\ -6=a-b \end{cases}}\)
a \(\displaystyle{ a+bi=z=-5+i}\) czyli wynik dzielenia
-
- Użytkownik
- Posty: 111
- Rejestracja: 12 lis 2007, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Znienacka
- Podziękował: 39 razy
Przedstaw w postaci algebraicznej, sprawdzenie.
coś mi się rzeczywiście pomieszało od 5 dni tylko zadania robię...
chodziło mi o tak:
\(\displaystyle{ \frac{4-6i}{-1+i}= \frac{6i-4}{1-i} * \frac{1+i}{1+i} = \frac{6i+6i^2-4-4i}{1^2-i^2} =
\frac{6i-6-4-4i}{2} = \frac{2i-10}{2} =i-5
no i wyszło tyle samo tj. chyba sie udało }\)
chodziło mi o tak:
\(\displaystyle{ \frac{4-6i}{-1+i}= \frac{6i-4}{1-i} * \frac{1+i}{1+i} = \frac{6i+6i^2-4-4i}{1^2-i^2} =
\frac{6i-6-4-4i}{2} = \frac{2i-10}{2} =i-5
no i wyszło tyle samo tj. chyba sie udało }\)