czy mogłby mi ktos krok po kroku rozwiązac 2 równania w zbiorze liczb zespolonych:
1) \(\displaystyle{ z^2-4z+13=0}\)
2)\(\displaystyle{ (1+i)z+3(z-1)}\)
jezeli to mozliwe to prosze o wyjsnienie po krótce tych dwóch przykładów, lub chociaz o same rozwiązania krok po kroku
rozwiazac równania w zbiorze liczb zespolonych
rozwiazac równania w zbiorze liczb zespolonych
Ostatnio zmieniony 15 cze 2009, o 22:18 przez luka52, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- jarzabek89
- Użytkownik
- Posty: 1337
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 21:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 181 razy
rozwiazac równania w zbiorze liczb zespolonych
2) Niepoprawny zapis
1) Rozwiązujesz jak zwykłe równanie kwadratowe, tylko rozwiązań szukasz w zbiorze liczb zespolonych
\(\displaystyle{ \Delta=16-52=-36=36i^{2}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta}=6i}\)
\(\displaystyle{ x_{1}=\frac{4-6i}{2}=2-3i}\)
\(\displaystyle{ x_{2}=\frac{4+6i}{2}=2+3i}\)
1) Rozwiązujesz jak zwykłe równanie kwadratowe, tylko rozwiązań szukasz w zbiorze liczb zespolonych
\(\displaystyle{ \Delta=16-52=-36=36i^{2}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta}=6i}\)
\(\displaystyle{ x_{1}=\frac{4-6i}{2}=2-3i}\)
\(\displaystyle{ x_{2}=\frac{4+6i}{2}=2+3i}\)