Rozwiąż równanie

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Czarny89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 19 paź 2008, o 19:18
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 1 raz

Rozwiąż równanie

Post autor: Czarny89 »

\(\displaystyle{ \left( \left| 8 + 6j \right| \cdot \frac{-1 + 2j}{2-j} \right)^{2} = z ^{4}}\)

Doszedlem do takiego czegos (patrz nizej) i nie wiem co dalej z tym zrobic...

\(\displaystyle{ \left( 2 \left( -1 + 2j\right) \left( 2 + j\right) \right) ^{2} = z ^{4}}\)
po wymnozeniu
\(\displaystyle{ \left( -8 + 6j \right) ^{2} = z ^{4}}\)
po spotegowaniu
\(\displaystyle{ 28 - 96j = z ^{4}}\)
co z tym dalej moge zrobic? z gory thx za pomoc
Awatar użytkownika
kuba746
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 378
Rejestracja: 10 mar 2009, o 19:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jasło
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 67 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: kuba746 »

możesz wyliczyć z
Czarny89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 19 paź 2008, o 19:18
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 1 raz

Rozwiąż równanie

Post autor: Czarny89 »

nie rozumiem zbytnio ...

tu wyjda zdaje sie 4 rozwiazania tylko jakie, prosilbym o naprowadzenie mnie rozwiazanie,
z gory thx
Awatar użytkownika
kuba746
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 378
Rejestracja: 10 mar 2009, o 19:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jasło
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 67 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: kuba746 »

Przejdź na postać trygonometryczną i ze wzoru Moivre`a
Czarny89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 19 paź 2008, o 19:18
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 1 raz

Rozwiąż równanie

Post autor: Czarny89 »

sek w tym, ze
\(\displaystyle{ 28 - 96j = z ^{4}}\)
nie da rady przejsc to postaci trygonometrycznej
chyba, ze masz jakis sposob to bylbym wdzieczny
Awatar użytkownika
kuba746
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 378
Rejestracja: 10 mar 2009, o 19:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jasło
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 67 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: kuba746 »

nie do końca chodziło mi o postać trygonometryczną(źle sie wyraziłem)
\(\displaystyle{ z^4= |z|^4 (cos4\phi+isin4\phi)}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} cos4\phi= \frac{28}{100} \\ sin4\phi= \frac{-96}{100} \end{cases}}\)
później \(\displaystyle{ cos4\phi=2cos^2 2\phi -1}\) będziesz miał \(\displaystyle{ cos2\phi}\) i ponownie z tego wzoru żeby mieć \(\displaystyle{ cos\phi}\) i tylko doliczyć sinus
Czarny89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 19 paź 2008, o 19:18
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 1 raz

Rozwiąż równanie

Post autor: Czarny89 »

dziekie wielkie za pomysl rozwiazania! duzy plusik dla Ciebie
ODPOWIEDZ