Witam,
\(\displaystyle{ ( \sqrt{3} +i)^4\\\\
|z|=2\\\\
cosfi= \frac{ \sqrt{3} }{2} \\\\
sinfi= \frac{1}{2} \\\\
z=2^4(cos \frac{\pi}{3}+isin \frac{\pi}{3}) \\\\
z= 16( \frac{1}{2} +i \frac{ \sqrt{3} }{3}) \\\
z=8+ i\frac{16 \sqrt{3} }{3} \\\\
Re=8\\\\
Imz=\frac{16 \sqrt{3} }{3}}\)
Mam nadzieję że tym razem mi się udało.
Przedstaw w postacji algebraicznej, sprawdzenie.
- kuba746
- Użytkownik
- Posty: 378
- Rejestracja: 10 mar 2009, o 19:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jasło
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 67 razy
Przedstaw w postacji algebraicznej, sprawdzenie.
powinno być \(\displaystyle{ z=2^4\cdot (cos \frac{4\pi}{6} +isin \frac{4\pi}{6})}\)
czyli \(\displaystyle{ z=2^4\cdot(- \frac{1}{2} +i \frac{ \sqrt{3} }{2})}\)
czyli \(\displaystyle{ z=2^4\cdot(- \frac{1}{2} +i \frac{ \sqrt{3} }{2})}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 111
- Rejestracja: 12 lis 2007, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Znienacka
- Podziękował: 39 razy
Przedstaw w postacji algebraicznej, sprawdzenie.
Nie można skrócić 4 i 6 ?kuba746 pisze:powinno być \(\displaystyle{ z=2^4\cdot (cos \frac{4\pi}{6} +isin \frac{4\pi}{6})}\)
czyli \(\displaystyle{ z=2^4\cdot(- \frac{1}{2} +i \frac{ \sqrt{3} }{2})}\)