Przedtaw w postaci algebraicznej liczby zespolone, sprawdz.
-
- Użytkownik
- Posty: 111
- Rejestracja: 12 lis 2007, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Znienacka
- Podziękował: 39 razy
Przedtaw w postaci algebraicznej liczby zespolone, sprawdz.
Witam,
Czyli rozumiem przedstawić w postaci \(\displaystyle{ z=a+bi}\)
Przykład 1.
\(\displaystyle{ i(2-i)=2i-i^2=2i+1=1+2i}\)
Re=1
Im=-2
Przykład 2.
\(\displaystyle{ (1+i)^{6}}\)
Wzór de Moivre'a
Czyli:
\(\displaystyle{ |z|= \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ cos fi = \frac{a}{ \sqrt{2} } = \frac{1}{ \sqrt{2} }}\)
\(\displaystyle{ sin fi= \frac{1}{ \sqrt{2} }}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{2}^6(cos6 \frac{1}{ \sqrt{2} } +isin6 \frac{1}{ \sqrt{2} })}\)No i nie wiem co dalej.
\(\displaystyle{ 16(cos \frac{6}{ \sqrt{2} } +isin \frac{6}{ \sqrt{2} })}\) i teraz z tablicy odczytuje ale to łatwe zadanie a nie ma w standardowej tablicy.
Czyli rozumiem przedstawić w postaci \(\displaystyle{ z=a+bi}\)
Przykład 1.
\(\displaystyle{ i(2-i)=2i-i^2=2i+1=1+2i}\)
Re=1
Im=-2
Przykład 2.
\(\displaystyle{ (1+i)^{6}}\)
Wzór de Moivre'a
Czyli:
\(\displaystyle{ |z|= \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ cos fi = \frac{a}{ \sqrt{2} } = \frac{1}{ \sqrt{2} }}\)
\(\displaystyle{ sin fi= \frac{1}{ \sqrt{2} }}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{2}^6(cos6 \frac{1}{ \sqrt{2} } +isin6 \frac{1}{ \sqrt{2} })}\)No i nie wiem co dalej.
\(\displaystyle{ 16(cos \frac{6}{ \sqrt{2} } +isin \frac{6}{ \sqrt{2} })}\) i teraz z tablicy odczytuje ale to łatwe zadanie a nie ma w standardowej tablicy.
Przedtaw w postaci algebraicznej liczby zespolone, sprawdz.
1. dobrze, ale \(\displaystyle{ Im z=2}\)
2. Nie wstawiasz wartości cosinusa i sinusa do wzoru tylko kąt!! Zatem zamiast \(\displaystyle{ \frac{1}{ \sqrt{2} }}\) powinno być: \(\displaystyle{ \frac{\pi}{4}}\)
2. Nie wstawiasz wartości cosinusa i sinusa do wzoru tylko kąt!! Zatem zamiast \(\displaystyle{ \frac{1}{ \sqrt{2} }}\) powinno być: \(\displaystyle{ \frac{\pi}{4}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 111
- Rejestracja: 12 lis 2007, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Znienacka
- Podziękował: 39 razy
Przedtaw w postaci algebraicznej liczby zespolone, sprawdz.
Czyli:miodzio1988 pisze:1. dobrze, ale \(\displaystyle{ Im z=2}\)
2. Nie wstawiasz wartości cosinusa i sinusa do wzoru tylko kąt!! Zatem zamiast \(\displaystyle{ \frac{1}{ \sqrt{2} }}\) powinno być: \(\displaystyle{ \frac{\pi}{4}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{ \sqrt{2} }= \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ 16(cos6 \frac{\pi}{4} + isin6 \frac{\pi}{4})}\)
\(\displaystyle{ 16(cos3 \frac{\pi}{2} +isin3 \frac{\pi}{2})}\)
\(\displaystyle{ 16(3*0+i3*1)=0+i48}\)
\(\displaystyle{ Re=0}\)
\(\displaystyle{ Imz=48}\)
Poprawnie ?
Przedtaw w postaci algebraicznej liczby zespolone, sprawdz.
Źle. Ile to jest \(\displaystyle{ \sqrt{2} ^{6}}\)?
\(\displaystyle{ cos \frac{3\pi}{2}=0}\)
\(\displaystyle{ sin \frac{3\pi}{2}=-1}\)
popraw teraz to co napisałeś
\(\displaystyle{ cos \frac{3\pi}{2}=0}\)
\(\displaystyle{ sin \frac{3\pi}{2}=-1}\)
popraw teraz to co napisałeś
-
- Użytkownik
- Posty: 111
- Rejestracja: 12 lis 2007, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Znienacka
- Podziękował: 39 razy
Przedtaw w postaci algebraicznej liczby zespolone, sprawdz.
\(\displaystyle{ z=8(0-1i)}\)miodzio1988 pisze:Źle. Ile to jest \(\displaystyle{ \sqrt{2} ^{6}}\)?
\(\displaystyle{ cos \frac{3\pi}{2}=0}\)
\(\displaystyle{ sin \frac{3\pi}{2}=-1}\)
popraw teraz to co napisałeś
\(\displaystyle{ z=0-8i}\)
\(\displaystyle{ Re=0}\)
\(\displaystyle{ Imz=-8}\)
Wartości dla \(\displaystyle{ cos\frac{3\pi}{2}}\) Odczytałeś z tablic ?
Jest jakiś inny sposób dojść do tych wartości nie mając tablic a znając te podstawowe dane których użyłem \(\displaystyle{ cos\frac{\pi}{2} =0}\)
\(\displaystyle{ sin \frac{\pi}{2} =1}\)
Przedtaw w postaci algebraicznej liczby zespolone, sprawdz.
Wiesz jak wygląda wykres sinusa i cosinusa? Bo to są elementarne rzeczy, które powinienes umieć z liceum.
-
- Użytkownik
- Posty: 111
- Rejestracja: 12 lis 2007, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Znienacka
- Podziękował: 39 razy
Przedtaw w postaci algebraicznej liczby zespolone, sprawdz.
Wszystko staram się nadrobić, wiele rzeczy pozapominałem. Jak nie ma sie styczności z matematyka kilka lat to sie po prostu zapomina i wszystkiego trzeba sie uczyć od nowa.miodzio1988 pisze:Wiesz jak wygląda wykres sinusa i cosinusa? Bo to są elementarne rzeczy, które powinienes umieć z liceum.
Przedtaw w postaci algebraicznej liczby zespolone, sprawdz.
To przypomnij sobie wykresy tych funkcji. Wtedy będziesz widział skąd się biorą dane wartości.