Postać trygonometryczna

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Falwick
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 62
Rejestracja: 14 kwie 2009, o 10:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 4 razy

Postać trygonometryczna

Post autor: Falwick »

Mam problem ze sprowadzeniem do postaci trygonometrycznej liczby \(\displaystyle{ 4-3i}\). Obliczam moduł
\(\displaystyle{ \left|4-3i \right|=5}\). I teraz nie umiem wyznaczyć argumentu.
\(\displaystyle{ \begin{cases} cos\varphi= \frac{4}{5} \\sin\varphi= \frac{-3}{5}\end{cases}\\\varphi=?}\)
Z góry dziękuję za pomoc.
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

Postać trygonometryczna

Post autor: Rogal »

Tablice funkcji trygonometrycznych.
Falwick
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 62
Rejestracja: 14 kwie 2009, o 10:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 4 razy

Postać trygonometryczna

Post autor: Falwick »

W tablicach nie ma kątów dla takich wartości.
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

Postać trygonometryczna

Post autor: Rogal »

Rotfl, to co to za tablice masz? :)
To już Kopernik miał lepsze :P
ODPOWIEDZ