Pierwiastki z jedności ?
-
- Użytkownik
- Posty: 77
- Rejestracja: 19 maja 2009, o 20:16
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 5 razy
Pierwiastki z jedności ?
Spotkałem się z takim zadaniem: Oblicz następujące pierwiastki z jedności: \(\displaystyle{ 1^{1/5}}\) oraz \(\displaystyle{ 1^{1/8}}\)... no i jestem zdziwiony dlaczego jest więcej niż jedno rozwiązanie po prostu: 1. Oczywiście rozważamy je w zbiorze liczb zespolonych. Proszę o jakąś wskazówkę dotyczącą rozwiązań...I Oczywiście Pozdrawiam
- Yaco_89
- Użytkownik
- Posty: 992
- Rejestracja: 1 kwie 2008, o 00:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tychy/Kraków
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 204 razy
Pierwiastki z jedności ?
Skoro jesteś zdziwiony że może być więcej pierwiastków to znaczy że powinieneś przypomnieć sobie definicję pierwiastka z liczby zespolonej... jako pierwiastek n-tego stopnia z liczby a definiujemy zbiór liczb zespolonych, które podniesione do n-tej potęgi dają a, więc istnienie większej liczby pierwiastków nie jest niczym dziwnym.
możesz np. skorzystać ze wzoru podanego tutaj w punkcie "Wyznaczanie"
możesz np. skorzystać ze wzoru podanego tutaj w punkcie "Wyznaczanie"
- Yaco_89
- Użytkownik
- Posty: 992
- Rejestracja: 1 kwie 2008, o 00:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tychy/Kraków
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 204 razy
Pierwiastki z jedności ?
Nie wiem czy znasz podręcznik T.Jurlewicz i Z.Skoczylasa "Algebra liniowa 1", tam są bardzo fajnie wyjaśnione podstawy liczb zespolonych, książka jest popularna zarówno w bibliotekach jak i w necie w postaci ebooka. Tak tylko polecam na przyszłość
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Pierwiastki z jedności ?
Szukając pierwiastków z jedynki rozwiązujesz równanie
\(\displaystyle{ z^n=1}\)
\(\displaystyle{ =e^{i \cdot \frac{Arg(z)+2k\pi}{n} }}\)
\(\displaystyle{ e^{ix}=\cos{x}+i\sin{x}}\)
\(\displaystyle{ z^n=1}\)
\(\displaystyle{ =e^{i \cdot \frac{Arg(z)+2k\pi}{n} }}\)
\(\displaystyle{ e^{ix}=\cos{x}+i\sin{x}}\)