obliczyc "Z"

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
$liwa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 3 gru 2007, o 17:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Teresin
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 2 razy

obliczyc "Z"

Post autor: $liwa »

Proszę o sprawdzenie:

\(\displaystyle{ 2j\overline{z} - (3+j)z=2j}\)
\(\displaystyle{ 2ja + 2b - 3a - 3jb - ja + b = 2j}\)
\(\displaystyle{ -3a + 3b + ja - 3jb = 2j}\)

\(\displaystyle{ -3a=-3b}\)
\(\displaystyle{ a-3b=2}\)
\(\displaystyle{ a=-2}\)
\(\displaystyle{ z=-2 - j2}\)

I jak rozwiązać coś takiego:
\(\displaystyle{ z ^{2} +4z - 5 = 0}\)
miodzio1988

obliczyc "Z"

Post autor: miodzio1988 »

$liwa pisze:
\(\displaystyle{ -3a=-3b}\)
\(\displaystyle{ a-3b=2}\)
\(\displaystyle{ a=-2}\)
\(\displaystyle{ z=-2 - j2}\)
\(\displaystyle{ z ^{2} +4z - 5 = 0}\)
\(\displaystyle{ a-3a=2}\)
\(\displaystyle{ -2a=2 \Rightarrow ...}\)
maly blad rachunkowy.

A co do rownosci:
policz delte lewej strony i skorzystaj ze znanych Ci wzorow z f. kwadratowej. Tam tylko jedną rzecz nalezy zmienic
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6909
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1246 razy

obliczyc "Z"

Post autor: Mariusz M »

$liwa pisze: I jak rozwiązać coś takiego:
\(\displaystyle{ z ^{2} +4z - 5 = 0}\)
\(\displaystyle{ \left( z+2\right)^2-3^2=0}\)

\(\displaystyle{ \left( z+2-3\right) \left( z+2+3\right) =0}\)

\(\displaystyle{ \left( z-1\right) \left( z+5\right) =0}\)
$liwa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 3 gru 2007, o 17:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Teresin
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 2 razy

obliczyc "Z"

Post autor: $liwa »

\(\displaystyle{ z ^{2} +4z - 5=0}\)
\(\displaystyle{ (z-1)(z+5)=0}\)
\(\displaystyle{ z-1=0}\)
\(\displaystyle{ a+jb=1}\)
\(\displaystyle{ a=-1 b=0}\)
lub
\(\displaystyle{ z+5=0}\)
\(\displaystyle{ a+jb=-5}\)
\(\displaystyle{ a=-5 b=0}\)
Dobrze myślę?
miodzio1988

obliczyc "Z"

Post autor: miodzio1988 »

$liwa pisze:\(\displaystyle{ z ^{2} +4z - 5=0}\)
\(\displaystyle{ (z-1)(z+5)=0}\)
\(\displaystyle{ z-1=0}\)
\(\displaystyle{ a+jb=1}\)
\(\displaystyle{ a=-1 b=0}\)
lub
\(\displaystyle{ z+5=0}\)
\(\displaystyle{ a+jb=-5}\)
\(\displaystyle{ a=-5 b=0}\)
Dobrze myślę?
Zle. Po co sobie utrudniasz sprawe? Twoje rozwiązanie to dwie liczby rzeczywiste.
ODPOWIEDZ