\(\displaystyle{ \begin{cases} x+(1+i)y=1\\(2-i)x+2iy=i\end{cases}}\) , gdzie \(\displaystyle{ z,y\in \mathbb{C}}\)
Nie wiem jak się za to zabrać. Wychodzi mi x=1-4i, jednak wiem, że to jakaś bzdura. Z tego co pamiętam z równało się 3, a x, y to były ułamki z 7 w mianowniku. Miałem to zadanie rozwiązane, jednak nie mogę go nigdzie znaleźć.
Będę wdzięczny za każdą pomoc w naprowadzeniu / rozwiązaniu tego układu.
Rozwiązać układ równań
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 17 paź 2008, o 16:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 11 razy
Rozwiązać układ równań
Przepisałem zadanie tak jak mam podane. Niewiadome \(\displaystyle{ z,y\in \mathbb{C}}\)
Nie rozumiem tego zadania. Być może jest w nim jakiś błąd? W treści zadania nie ma mowy o \(\displaystyle{ \mathbb{R}}\). Pamiętam, że jako wynik podane były wartości z, x, y.
Nie rozumiem tego zadania. Być może jest w nim jakiś błąd? W treści zadania nie ma mowy o \(\displaystyle{ \mathbb{R}}\). Pamiętam, że jako wynik podane były wartości z, x, y.
-
- Użytkownik
- Posty: 5405
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
Rozwiązać układ równań
Widać literówka - skoro w układzie jest x i y, to x, y są z C.
Najzwyczajniej w świecie stosując metodę wyznaczników otrzymasz rozwiązanie:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x = \frac{2i - i(1+i)}{2i - (1+i)(2-i)} \\ y = \frac{i - (2-i)}{2i - (1+i)(2-i)} \end{cases}}\)
Pozostaje uprościć.
Najzwyczajniej w świecie stosując metodę wyznaczników otrzymasz rozwiązanie:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x = \frac{2i - i(1+i)}{2i - (1+i)(2-i)} \\ y = \frac{i - (2-i)}{2i - (1+i)(2-i)} \end{cases}}\)
Pozostaje uprościć.
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 17 paź 2008, o 16:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 11 razy
Rozwiązać układ równań
Metodą wyznaczników wychodzi mi:
\(\displaystyle{ x= \frac{i-1}{i-3}= \frac{2}{5}- \frac{1}{5}i}\)
\(\displaystyle{ y= \frac{2i-2}{i-3}= \frac{4}{5}- \frac{2}{5}i}\)
Wydaje mi się jednak, że zadanie nie było rozwiązywane w ten sposób. Owszem, przypominam sobie, że wykorzystana była metoda wyznaczników, jednak było jeszcze coś z tym \(\displaystyle{ z}\).
Dziękuję mimo wszystko.
\(\displaystyle{ x= \frac{i-1}{i-3}= \frac{2}{5}- \frac{1}{5}i}\)
\(\displaystyle{ y= \frac{2i-2}{i-3}= \frac{4}{5}- \frac{2}{5}i}\)
Wydaje mi się jednak, że zadanie nie było rozwiązywane w ten sposób. Owszem, przypominam sobie, że wykorzystana była metoda wyznaczników, jednak było jeszcze coś z tym \(\displaystyle{ z}\).
Dziękuję mimo wszystko.