Obliczyć kąt

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
athres
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 13 maja 2009, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy

Obliczyć kąt

Post autor: athres »

Witam. Mam problem z następującym zadaniem:
Wiedząc że M=(3,1), N=(3,-1), O=(7,-1), P=(1,1), R=(0,0), oblicz sumę miar kątów(za pomocą liczb zespolonych) \(\displaystyle{ \sphericalangle MRN}\) oraz \(\displaystyle{ \sphericalangle OPR}\).
Z góry dziękuje za pomoc. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6903
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1246 razy

Obliczyć kąt

Post autor: Mariusz M »

Wymnóż liczby i przejdź na postać trygonometryczną
athres
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 13 maja 2009, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy

Obliczyć kąt

Post autor: athres »

Czy mógłbyś to rozpisać, ponieważ liczę to 4 raz a wynik różni się od tego w odpowiedziach?
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6903
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1246 razy

Obliczyć kąt

Post autor: Mariusz M »

athres pisze:Czy mógłbyś to rozpisać, ponieważ liczę to 4 raz a wynik różni się od tego w odpowiedziach?
Możesz tak obrócić kąty aby

jedno z ramion kąta \(\displaystyle{ \sphericalangle MRN}\)
oraz jedno z ramion kąta \(\displaystyle{ \sphericalangle OPR}\)
leżało na osi biegunowej i
dopiero pomnożyć lub podzielić liczby a
następnie przejść do postaci trygonometrycznej
ODPOWIEDZ