Rozwiązać równanie

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
szyms
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 102
Rejestracja: 28 lis 2007, o 20:10
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 1 raz

Rozwiązać równanie

Post autor: szyms »

Zad.
Wyznaczyć rozwiązania równania

\(\displaystyle{ z^{5}+4z^{3}+iz^{2}+4i=0}\)

Byłbym wdzięczny za wskazówkę jak to zrobić.
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

Rozwiązać równanie

Post autor: BettyBoo »

Jak zwykle, kiedy masz do czynienia z takimi dziwnymi wielomianami - spróbować wyłączyć te same wyrażenia.

Tu, jak widać można zrobić tak:

\(\displaystyle{ z^3(z^2+4)+i(z^2+4)=0\ \Leftrightarrow \ (z^3+i)(z^2+4)=0}\)

A teraz już łatwo.

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ