przedstawic w postaci algebraicznej

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
tomek11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 111
Rejestracja: 16 paź 2007, o 19:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: mazury
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1 raz

przedstawic w postaci algebraicznej

Post autor: tomek11 »

Przedstawic w postaci algebraicznej (kanonicznej)
\(\displaystyle{ \frac{i ^{4} +i ^{9} +i ^{16} }{2- i^{5} +i ^{10}-i ^{15} }}\)
moze to banalne, ale nie mielismy jeszcze tego, a probuje sie sam nauczyc ;]
dodam ze odp ma wyjsc \(\displaystyle{ 2+i}\)
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

przedstawic w postaci algebraicznej

Post autor: Nakahed90 »

\(\displaystyle{ \frac{i ^{4} +i ^{9} +i ^{16} }{2- i^{5} +i ^{10}-i ^{15} }=\frac{1+i+1}{2-i-1+i}=\frac{2+i}{1}=2+i}\)
ODPOWIEDZ