Pierwiastki Zespolone równania

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
pleassure
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 31 mar 2009, o 17:24
Płeć: Mężczyzna

Pierwiastki Zespolone równania

Post autor: pleassure »

\(\displaystyle{ (x ^{2}+1) ^{2}-x ^{2}=0}\)

podstawiłem \(\displaystyle{ t=x ^{2}}\)

doszedłem do tego, że


\(\displaystyle{ t _{1} ^{2}= \frac{-1- i\sqrt{3} }{2}}\)

\(\displaystyle{ t _{2} ^{2}= \frac{-1+ i\sqrt{3} }{2}}\)

No ale nie wiem jak dalej sie za to zabrać. Proszę bardzo o pomoc.
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Pierwiastki Zespolone równania

Post autor: Nakahed90 »

Zamień je na postać trygonometryczną.
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

Pierwiastki Zespolone równania

Post autor: BettyBoo »

\(\displaystyle{ (x ^{2}+1) ^{2}-x ^{2}=(x^2+1-x)(x^2+1+x)=0}\)

a pierwiastki tych dwóch wielomianów łatwo znaleźć
Pozdrawiam.
pleassure
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 31 mar 2009, o 17:24
Płeć: Mężczyzna

Pierwiastki Zespolone równania

Post autor: pleassure »

Nakahed90 pisze:Zamień je na postać trygonometryczną.
i wtedy obliczyc pierwiastki tych liczb?? czemu ja na to nie wpadłem:P
BettyBoo pisze:\(\displaystyle{ (x ^{2}+1) ^{2}-x ^{2}=(x^2+1-x)(x^2+1+x)=0}\)

a pierwiastki tych dwóch wielomianów łatwo znaleźć
Pozdrawiam.
heh no gratuluje spostrzegawczości:) żeczywiście też tak można ale chodziło mi o ogólny sposób rozwiązania tego typu równań.
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

Pierwiastki Zespolone równania

Post autor: BettyBoo »

pleassure pisze: chodziło mi o ogólny sposób rozwiązania tego typu równań.
A jaki to typ?

Pozdrawiam.
pleassure
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 31 mar 2009, o 17:24
Płeć: Mężczyzna

Pierwiastki Zespolone równania

Post autor: pleassure »

BettyBoo pisze:
pleassure pisze: chodziło mi o ogólny sposób rozwiązania tego typu równań.
A jaki to typ?

Pozdrawiam.
na pewno nie mój:P
ODPOWIEDZ